Hlavní obsah

God(zi)la nadchl, v NHL ale slovenský hrdina má jen malou naději, krutě naznačují v zámoří

Diváci ho vyvolávali po posledním zápase Slováků na hokejovém MS dvacetiletých. Denis Godla byl hrdinou. Přesto některá zámořská média nemilosrdně píší, že šampionát byl pro slovenského brankáře jen ojedinělým zábleskem. Jiná ho vysoce oceňují.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Brankář Denis Godla a jeho spoluhráč Christián Jaroš (26) oslavují vítězství nad Švédy.

Článek

„Švédům dovolil jen dva góly, čímž Slovákům umožnil získat bronz. Ukázal tak, že jednoho dne prorazí do NHL," napsal portál rantsports.com po úspěšném slovenském boji o třetí místo. Pozastavil se nad tím, že devatenáctiletý Godla zatím nebyl draftován. Už dvakrát ho všech 30 klubů NHL přehlédlo. Jakoby nebyl.

Ale situace je, zdá se, rázem jiná. Agent devatenáctiletého nejlepšího gólmana a nejužitečnějšího hráče MS Marcel Sakáč mladší mluví o tom, že vedl hovor s až 15 skauty z týmů NHL. S jedním z nich až hodinový. Ale ohledně jmen zůstal nekonkrétní. „Řeknu jen to, že Denis určitě bude v létě draftován klubem NHL a jistě bude vysoko," řekl podle sport.sk agent, který spolupracuje s agenturou zastupující esa jako Crosby, Malkin či bratři Sedinovi.

Ve Slovanu má smlouvu do roku 2016

Rantsports se pustil alespoň do předpovědí. S ohledem na stávající situaci by o Godlu, který na předešlých akcích nebyl nijak výrazný a vyletěl zčistajasna, prý mohly projevit zájem především Toronto, Edmonton a Minnesota.

Ale to bude aktuální až v létě. Teď Godla odpočíval v rodném Kežmarku, aby záhy naskočil do brány Slovanu, kde má smlouvu do roku 2016. Chytat by měl už 15. ledna proti Soči. Bratislavský zástupce v KHL má do brány momentálně i Slováka Jaroslava Januse a Švéda Johana Backlunda, který se vrátil po zranění. Kanaďan David LeNeveu před nedávnem pro změnu skončil.

O Godlu je zájem i v jiných evropských soutěžích, ale zřejmě právě KHL může začít nejčastěji používat přezdívku mladého gólmana - God(zi)la. Přitom srovnání s filmovým gigantem k jeho figuře vůbec nepasuje. I ta asi byla příčinou toho, proč byl v minulosti přehlížen. Nevalné předpoklady pro úspěch za mořem má proto i podle serveru TheHockeynews.

Nemá proporce gólmanů dominujících v NHL

„Ti, kteří sledovali turnaj (MS), by mohli nabýt dojmu, že 30 týmů NHL se zmýlilo v minulých dvou draftech, když dovolili, aby jim Denis Godla a Georg Sörensen (brankář dánské dvacítky) unikli mezi prsty. Ale je to jinak. God(zi)la je jen 180 cm vysoký a váží 80 kg. A Sörensen má 175 cm a 75 kg. To rozhodně nejsou proporce brankářů, kteří v těchto dnech dominují v NHL," napsal server.

Více než zřetelně naznačuje, že oba na MS zářící gólmany může spojovat podobný osud. Tedy, že se v zámoří neprosadí. „God(zi)la i Sörensen by mohli připomínat osudy dalších dvou evropských brankářů. Ukrajinec Igor Karpenko byl na MS 1995 vyhlášen nejlepším gólmanem a Jaroslav Janus se v roce 2009 na juniorském MS v Ottawě dostal do All Star týmu. Že jste o nich víc neslyšeli? O tom to je," nabídl server přísné srovnání.

„Ale nijak to nesnižuje aktuální God(zi)lův výkon. To jak ho publikum vyvolávalo, bude jednou z doznívajících vzpomínek na toto mistrovství," dodal.

Reklama

Související témata: