Hlavní obsah

Hokejová Sparta slaví 110 let existence, Gazprom ale nebral ohled

Praha

Hokejová Sparta slaví 110 let od svého vzniku. V rámci celodenního programu "Den sparťana", který vyvrcholí večerním extraligovým soubojem Pražanů proti Plzni, došlo na souboj sparťanských legend s výběrem ruského hokeje pod hlavičkou Gazpromu. Hosté v čele s kapitánem Alexandrem Medveděvem, šéfem Kontinentální ligy, ale nebrali na slavnostní atmosféru příliš ohledy a zvítězili 7:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Maškarinec z týmu Hvězdy Sparty (vpravo) a Lev Berdichevskij během exhibičního utkání mezi týmy, Hvězdy Sparty Praha a Hvězdy Ruska.

Článek
Fotogalerie

"Bylo skvělé, že jsme se takhle sešli," pochvaloval si po utkání v rozhovoru s novináři trojnásobný vítěz Stanley Cupu Jiří Hrdina. "To nejhorší máme za sebou, nedopadlo to úplně tragicky a teď pokecáme a teprve si to naplno užijeme," dodal s úsměvem.

Sparta, tvořená avizovanou plejádou velkých postav své bohaté historie a ze střídačky vedená Luďkem Bukačem, inkasovala hned v úvodu. A i v dalších minutách bylo dobře patrné, že ruský celek bude mít navrch i díky souhře a lepší fyzické kondici. "Trénujeme jednou týdně a odehrajeme kolem 20 zápasů," prozradil bývalý vynikající forvard Valerij Kamenskij, jenž stejně jako domácí bek Leo Gudas a Hrdina nastoupil bez helmy.

První třetinu Sparta prohrála 0:4, když se mezi střelce zapsal i Medveděv. Brankář Petr Bříza po přestávce přenechal místo Petru Přikrylovi. "Za ty čtyři góly se divákům moc omlouvám," kál se Bříza. "Musím ale říct, že v kanceláři je to mnohdy obtížnější než na tom ledě," prohlásil s úsměvem Bříza, současný předseda představenstva.

"Dlouho jsme se s klukama neviděli a trošku jsme se v první třetině sehrávali. Pak už se to dalo těžko honit. Na soupeři je dobře patrné, že ty kluci trénují a jsou proti nám ve vynikající kondici," ocenil Hrdina.

Téměř dva a půl tisíce diváků, kteří na odpolední souboj dorazili, si však i nadále exhibiční duel užívali naplno. A to i přesto, že po druhé třetině bylo skóre 0:5. "I když se počítají góly a výsledek je svým způsobem důležitý, není pokaždé rozhodující. Je třeba mít na paměti, že soupeř pravidelně trénuje," nezatratil své svěřence Bukač.

Gól zařídil až Zelenka

"Čekali jsme, že na tom budou dobře. Mají tam pár velkých jmen, jako jsou Malachov, Žamnov nebo Kovalenko. Ten sice trochu přibral, ale v těch rukách to zůstává a ta technika hole je vynikající," všiml si bek František Kučera.

Na sparťanech byla poté dobře patrná snaha rozjásat halu alespoň jedním gólem, jenže ten přes několik šancí dlouho nepřicházel. Až do poslední minuty, kdy se 45 vteřin před koncem prosadil příhodně druhý nejlepší střelec sparťanské historie Jiří Zelenka, zatímco ten první Petr Ton se již pomalu chystal na boj o body proti Plzni.

Zelenka měl z gólu obrovskou radost. "Góly se musí slavit. Když to neoslavíš, může se to vymstít a už pak žádné nedáš. Bylo super slyšet zase fanoušky, jak vyvolávají mé jméno," konstatoval Zelenka.

A stejně tak nadchl čestný úspěch i jeho spoluhráče, kteří si v závěru za skandování "vyrovnat, vyrovnat" zkusili i power play. "Z toho gólu jsme měli vážně radost. Já si v šatně dal panáka na to, abychom nějaký dali. A povedlo se," prozradil ruský útočník Andrej Potajčuk.

Následně se oba celky dočkaly velkého aplausu a sparťané i velké děkovačky v klasickém podání, jaké se dostává extraligovému mužstvu. "Byl to perfektní návrat, jsem naprosto šťastný. A co předvedli fanoušci na konci, to bylo super. To zůstane hodně hluboko. Stejně jako Sparta v mém srdci, pořád tam je a pořád ji sleduju. Lidé zjevně nezapomněli a ten výsledek vůbec nevadí," uvedl Potajčuk, který se stal v letech 1994 až 1997 miláčkem sparťanského publika.

"Fanoušci byli vynikající celý zápas. Alespoň na ten závěr jsme si to pořádně užili my i oni," doplnil Hrdina.

S pocity dobře odvedené práce opouštěl šatnu ruský výběr. "Užili jsme si to," potvrdil Kamenskij a odmítl, že by měl být výsledek krutý vůči domácím. "Máme mladší tým, snažíme se hrát pro lidi na tribunách a chceme dávat další a další góly. Kdybychom jen pomalu bruslili, asi by to nebylo dobré pro diváky," domníval se Kamenskij.

"Gratuluji Spartě ke 110 letům, přeju jí jen to nejlepší a aby tu byla dalších hodně mnoho let. Vychovala spoustu skvělých hokejistů. Jde o legendu českého hokeje," prohlásil Kamenskij.

Výsledek:
Legendy HC Sparta Praha - Gazprom Export team 1:7 (0:4, 0:1, 1:2)
Branky: Zelenka - Těpljakov 2, Subbotin, Ševcov, Medveděv, Kovalenko, Čižmin.

Reklama

Související témata: