Hlavní obsah

Hokejový génius i kapitán z Nagana Růžička slaví šedesát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černé havraní vlasy, na střídačce nutná žvýkačka v puse a na rukou vždy hodinky a náramek. A taky vrozená hokejová genialita, kterou projevoval už coby hráč a později jako veleúspěšný trenér. „Svými výsledky a výkony potvrdil, že takových hráčů československý hokej nikdy moc neměl," vysekl mu kdysi poklonu Ivan Hlinka, jenž z něj udělal svůj majstrštyk na olympiádě v Naganu. Ano, řeč je o Vladimíru Růžičkovi, který právě v úterý slaví 60. narozeniny. „Každý zápas chci vyhrát. Jinak bych se nemusel věnovat hokeji, ale skákal třeba do vody," rád opakuje své motto.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejový trenér Vladimír Růžička slaví šedesátku.

Článek

Do velkého hokeje vletěl v šestnácti, kdy při své premiéře za Litvínov (20. listopadu 1979) už po deseti vteřinách překonal reprezentačního brankáře Jiřího Králíka, tenkrát ve službách jihlavské Dukly. O tři roky později přišel i debut v reprezentaci a ve 20 také první mistrovství světa v Německu. Na tom druhém v Praze (1985) už slavil titul a osm branek ho vyneslo do výběru nejlepších hráčů šampionátu, přičemž původně měl nominaci hodně nahnutou, neboť o něm nebyli trenéři Bukač a Neveselý vůbec přesvědčeni.

Pak kariéra letěla vzhůru. Řádil v lize, po listopadu 1989 se dostal i do NHL, aby zdánlivě na sklonku hokejového věku přijal angažmá ve Slavii, které nejprve pomohl k postupu do nejvyšší soutěže a pak tu prožil nejkrásnější hokejová léta. Do nich patří i jeho – tehdy hodně překvapivá – nominace na olympiádu v Naganu. Leckdo totiž bral Růžičkovu reprezentační kariéru za uzavřenou, ve 34 letech byl tehdejší optikou i kmet. Jenže Hlinka mu svěřil kapitánské céčko a roli mentora, který měl zklidnit řevnivost mezi Jaromírem Jágrem a Robertem Reichlem.

„Kdyby byl u národního mužstva jakýkoliv jiný trenér, asi bych do Nagana vůbec nejel. A nejel by ani Petr Svoboda. Přesně tohle dělá trenéra! Že něčemu věří, chce to zkusit, a buď to vyjde, nebo ne. Nejhorší jsou trenéři poseroutkové. Sledují, kde někdo něco napíše. Tamhle zase něco slyší a dělají hokej, jak já říkám, podle lidí z tribuny. To nejde!"

Vladimír Růžička měl před Naganem zavřené dveře do reprezentace. Vzpomínka v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Symbolicky právě po tragickém Hlinkově úmrtí po něm v roce 2004 převzal i vedení reprezentace. Hned o rok později dovedl mančaft k titulu mistrů světa, a také tam hodně projevoval svůj instinkt a intuici. Nebál se dlouho dopředu říct, že brankářskou jedničkou bude Tomáš Vokoun navzdory tomu, že měl v při výluce v NHL v Evropě dosti podivnou sezonu. „Můj názor je, že vždy musí být v brance gólman, který bude mít pohodu. Připadá mi, že jsme teď nějací tajnůstkáři. Nejlepší je, když máte jedničku, soupeř se na ni připravuje a on je pak vyčape," říkal Růžička po letošním mistrovství světa.

Jeho spojení s Vokounem a Jágrem zafungovalo i v roce 2010, kdy podceňovaný tým získal v Německu překvapivý a zároveň poslední titul mistrů světa. Růžička pak stejně jako o pět let dřív předal trenérské žezlo u národního týmu Aloisi Hadamczikovi, aby si ho od něj zase v roce 2014 převzal zpět. Jenže o rok později, když turnaj hostila Praha, se naplno rozjela aféra Palaščák, kterou soud později označil za zpronevěru. K tomu přišla další rána, když Růžičkova manželka Eva zemřela na rakovinu. „Ale našel jsem člověka, se kterým si hrozně rozumím a kterého miluji. Život jde dál, ale bohužel se s tím nesrovnaly moje děti," uvedl Růžička pro Aha.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér národního hokejového týmu Vladimír Růžička (vlevo) s Jaromírem Jágrem na tréninku.

Po jeho boku je totiž už několik roků o 25 let mladší manželka Marie, se kterou mají dceru Lejlu. Z prvního manželství má pak Růžička dceru Evu a syna Vladimíra. „Jsem šťastný," říká.

Růžička se se mnou týden nebavil, musel jsem dělat psí oči, vypráví DudaVideo: Sport.cz

Profesně to ale poslední roky není ono. Po hořkém konci u národního týmu si prošel štacemi v Chomutově, Hradci Králové a mateřském Litvínově, kde letos v lednu skončil i coby kouč zdejšího dorostu. „Asi si chvíli trochu odpočinu a počkám na příští sezonu," plánoval počátkem roku.

Žádné velké angažmá se ale zatím neobjevilo.

Reklama

Související témata:
  1 : 4 Česko - Finsko 1 : 4 dohráno
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.