Hlavní obsah

Finsko - Kanada 4:2Kanadské hokejistky budou poprvé chybět ve finále MS

Espoo
Aktualizováno

Hokejistky Kanady podlehly v semifinále mistrovství světa v Espoo domácímu Finsku 2:4 a poprvé v historii budou chybět na velké mezinárodní akci ve finále. Finky čekají v nedělním boji o zlato Spojené státy americké, které porazily Rusko jednoznačně 8:0 a budou útočit na pátý triumf v řadě. Finky už postupem do finále dosáhly na historický počin.

Článek

"Byl to jeden z našich snů a další nás čeká zítra," řekla brankářka Noora Rätyová, která předvedla 43 úspěšných zákroků. Finky, které ve čtvrtfinále vyřadily český tým, dosud získaly na MS dvanáctkrát bronz a na stejný kov dosáhly i třikrát na olympijských hrách.

"Znamená to strašně moc. Už to muselo přijít. Toužily jsme po tom hodně dlouho, věděly jsme, že je to možné. Myslím, že to změní hodně názorů na ženský hokej, že jsou v něm jen dva týmy. Každý to může dokázat, když věří tomu, co dělá," prohlásila finská útočnice Michelle Karvinenová.

Kanaďanky se sice už ve třetí minutě dostaly do vedení díky brance Jamie Rattrayové, v závěru úvodní třetiny ale při vyloučení Laury Fortinové vyrovnala Ronja Savolainenová a ve 27. minutě otočila stav při trestu Laury Staceyové v další přesilovce Jenni Hiirikoskiová.

Pečeť do prázdné branky

Za 63 sekund vyrovnala chytrou zadovkou Loren Gabelová, ale v 37. minutě vrátila Finkám vedení Susanna Tapaniová. Deset minut před koncem Kanaďanky dostaly puk do branky, ale byla při tom atakována gólmanka Noora Rätyová. Výhru Finska zpečetila 38 sekund před koncem při power play do prázdné branky Savolainenová.

"Věděly jsme, že mají dobrý tým. Známe je už dlouhá léta a také víme, že Noora (Rätyová) je jedna z nejlepších brankářek na světě. Bylo nám jasné, že to bude boj. Rozhodly maličkosti," uvedla kapitánka kanadského týmu Brianne Jennerová.

Kanaďanky jsou s 10 zlatými a osmi stříbrnými medailemi nejúspěšnější zemí v historii MS hokejistek. Druhé USA mají opačnou bilanci osmi titulů a deseti druhých míst. Kanaďanky navíc na rozdíl od Američanek nechyběly ve finále ani na jednom ze šesti olympijských turnajů žen, kde posbíraly čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile.

Kanonádu Američanek proti Rusku řídila pěti body za tři branky a dvě asistence Hilary Knightová.

Mistrovství světa hokejistek v Espoo (Finsko) - semifinále:
Finsko - Kanada 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Branky: 17. a 60. Savolainenová, 27. Hiirikoskiová, 37. Tapaniová - 3. Rattrayová, 28. Gabelová
USA - Rusko 8:0 (1:0, 5:0, 2:0)
Branky: 12. a 39. Knightová, 30. a 47. Bozeková, 31. a 52. Panneková, 24. Pankowská, 27. Pfalzerová

Reklama

Související témata:
  0 : 3 Česko - Finsko 0 : 3 52. min Živě
20240502T18 : 00:00+0200
Česko vs. Finsko
Česko vs. Finsko
Česko
Finsko
  2 : 3 Česko - Slovensko 2 : 3 dohráno
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.