Hlavní obsah

Když čest českého hokeje v Davosu zachraňuje sedmnáctiletý Australan

PRAHA

Krutý začátek zažili hokejisté Vítkovic na prestižním Spengler Cupu. Český vicemistr v pondělí s výběrem Kanady prohrál 1:7. Za první třetinu soupeř nastřílel pět gólů, po osmnácti minutách byl zápas rozhodnut. Start na 85. ročníku přinesl lekci, ale také emoce pro jediného Australana z české extraligy. On vstřelil jediný vítkovický gól.

Foto: Peter Schneider, ČTK/AP

Brankář Kanady Marty Turco a jeho spoluhráč Derrick Walser v souboji s Nathanem Walkerem z Vítkovic během Spengler Cupu.

Článek

„Kanada hraje vždy naplno, i když nevím, v jaké sestavě přijede,“ říkal před turnajem zkušený obránce Marek Malík. Mužstvo Vítkovic, které hrálo pod Alpami po třiceti letech, dorazilo bez sedmi zraněných hráčů a prožilo krutých šedesát minut s nelichotivým výsledkem.

Jediným střelcem Vítkovic se stal Nathan Walker. Hráč, který nepochází z typické hokejové země, nepatří ani k tahounům týmu. Gól si připsal sedmnáctiletý Australan, který v extralize odehrál pětadvacet zápasů a připsal si sedm bodů. Sice byl jediným střelcem českého mužstva, ale stal se nejmladším hráčem v celé historii Spengler Cupu, který si připsal gól.

„První třetina se nám nepovedla, to se podepsalo na tak vysoké prohře. Základem bylo, že jsme nedokázali chytit správné tempo od začátku zápasu. Pak jsme se jim už vyrovnali,“ řekl pro klubové stránky Walker, který hrál před Vítkovicemi za Black Town Flyers a Sydney Ice Dogs, oba týmy z Austrálie.

Úsměv nedokázal schovat

Hráč, který je prvním Australanem v české nejvyšší soutěži. Hráč, který nebyl draftován mužstvem z NHL, si připsal rekord ve sportu proti zemi, kde je hokej náboženstvím. „Byl to skvělý pocit, ovšem raději bych byl na vítězné straně. Ale emoce byly velké,“ přiznal kluk od klokanů, který si za svoji trefu vysloužil potlesk ve Vaillant Areně v Davosu.

„Měl jsem na tváři obrovský úsměv, přestože jsem se ho snažil schovat. Bylo to něco neuvěřitelného,“ pověděl Walker, který byl vyhlášen po utkání také nejlepším hokejistou Vítkovic. „O tom se mi ani nezdálo, není to špatný pocit.“

Teď českého vicemistra čeká domácí Davos, v úterý od 20:15. „To je evropská špička,“ hodnotil už před odjezdem do Švýcarska Malík. „Bude to hodně těžké. Hala bude úplně plná a fanouškové šílet,“ tušil pravděpodobnou kulisu Australan.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Pardubice - Třinec 1 : 1 80. min Živě
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán