Hlavní obsah

Krutá zpráva. Bývalý extraligový hráč onemocněl ALS, o pomoc žádá i hvězda NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdrcující zpráva, která otřásla nejen hokejovým světem. Bývalý slovinský reprezentační obránce Aleš Kranjc, který aktivní kariéru ukončil před dvěma lety a dvě sezony působil i v české nejvyšší soutěži, trpí nevyléčitelnou nemocí ALS. O kruté ráně informovala manželka Andreja, který celý příběh popsala na sociálních sítích.

Foto: vszi

Slovinský obránce Aleš Kranjc v dresu Pirátů Chomutov. Archivní foto.

Článek

Jednačtyřicetiletý Krajnc pociťoval příznaky vážné nemoci před dvěma lety, kdy hrál v německém Lindau. Zdravotní problémy se začaly prohlubovat a logicky přišel konec kariéry. „Nemoc mu zničila šanci pokračovat v hokeji. Hlavně mu ale znemožnila trávit čas venku, v přírodě nebo na ledě s jeho dvěma dětmi. Když píšu tyhle řádky, tečou mi slzy po tváři," rozepsala se Kranjcová na sociálních sítích.

Dlouhou dobu se nevědělo, co za zdravotními problémy slovinského hráče stojí. „Dva roky jsme chodili po doktorech, ale pokaždé bez diagnózy, léků i odpovědí," popisuje. Poté ale přišla zdrcující rána. Kranjcovi byla diagnostikována amyotrofická laterální skleróza (ALS), která v minulosti připravila o život například fotbalistu Mariána Čišovského či hokejovou legendu Börjeho Salminga.

„Říkala jsem si, že to nemůže být pravda a že je to nějaká chyba a doktoři nevědí, co mluví. Ani neví, jak rychle bude nemoc postupovat. Není pomoc, řešení, nic. V této bitvě jsme tak zůstali sami. Úplně sami," vypráví manželka začátek boje s nevyléčitelnou nemocí.

Kranjc tak přišel o to nejmilovanější. „Život se nám obrátil vzhůru nohama. Cestu nám zkřížila vážná nemoc, kterou nikdo neočekával. Přišla velice rychle a zasáhla to, co měl Aleš nejradši: pohyb," líčí manželka.

Naděje přesto existuje. Manželé našli klinku v USA, která se jako jediná specializuje právě na léčbu ALS. „Jde o experimentální léčbu, která nepomůže každému, ale je tu naděje, že by Aleše mohla zachránit a nemoc zastavit," věří Andreja. Úskalím však je vysoká cena léčby.

„Cena je příliš vysoká, nad naše možnosti. Proto žádáme pomoc," žádají manželé veřejnost o finanční podporu. K tomuto účelu byla založena speciální charitativní sbírka s cílem vybrat 200 tisíc eur (přibližně 4,7 milionu korun.) Aktuálně je vybráno zhruba 23 tisíc eur (přibližně 600 tisíc korun).

Hokejové dovednosti bývalého hráče pamatují i čeští fanoušci. Kranjc dvě sezony strávil v české extralize, kde oblékal dres Českých Budějovic a Chomutova. V kariéře vyzkoušel i německou nejvyšší soutěže či domácí elitní slovinskou ligu. Dvakrát si zahrál také na olympijských hrách a sedmkrát se představil na mistrovství světa.

O nemoci bývalého kolegy se například dozvěděl i elitní hráč zámořské NHL Anže Kopitar, který skrze sociální sítě rovněž vyzval veřejnost k finanční pomoci někdejšímu spoluhráči z reprezentace.

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán