Hlavní obsah

Další rána. Krátce po smrti hokejového velikána zemřel i jeho klub. Přestane existovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédsko, stejně jako celý hokejový svět, minulý týden oplakávalo odchod legendárního zadáka Börjeho Salminga ze světa. Ze severu Evropy nyní krátce poté přišla další smutná zpráva. Krátce po smrti hokejového velikána oznámil krach a konec činnosti klub Kiruna AIF, v němž právě Salming začínal.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Börje Salming (uprostřed) v doprovodu své rodiny na stadionu Toronta.

Článek

„11. prosince odehrajeme definitivně poslední zápas," potvrdil marketingový manažer klubu z Kiruny Dan Jakobsson pro server NSD, že duel seniorského týmu proti Vännäs bude poslední kapitolou v existenci celé organizace

Salming dělal v AIF první hokejové krůčky a vydržel v něm až do seniorského áčka, za které odehrál tři sezony, než v roce 1970 odešel do Brynäs. Odtud se pak vydal na mimořádně úspěšnou misi do Toronta, kde si vydobyl nesmrtelnou slávu.

AIF trápily dlouhodobé finanční problémy, v době energetické krize už pohár přetekl. „Je konec. Klubové vedení se rozhodlo, hráči o všem vědí," uvedl Jakobsson. Kiruna je aktuálně poslední v tabulce třetiligové soutěže AllEttan Norra se ziskem tří bodů ze 14 zápasů.

„Je to smutné, posledním zápasem celá naše éra skončí," dodal marketingový manažer.

Salming zemřel na následky onemocnění ALS, které mu bylo diagnostikováno teprve letos v létě. Nevyléčitelná nemoc v jeho případě postupovala nemilosrdně rychle. Zemřel v rodinném kruhu krátce poté, co mu v pokročilém stadiu choroby aplaudoval vyprodaný stadion v Torontu.

„Mám velký problém o tom mluvit, aniž bych nezkolabovala. Na začátku jsem cítila hlavně smutek, obrovský smutek. Pak přišel vztek. Pořád je to pro mě celé dost neuvěřitelné. To ale vlastně bylo celou dobu od léta," popsala své pocity ze smrti svého otce Bianca Salmingová, švédská sedmibojařka, jíž Börje Salming doprovázel ještě na letním ME v atletice v Mnichově.

Reklama

Související témata: