Hlavní obsah

Na sešlosti hokejových legend ožily krásné vzpomínky

PRAHA

Českému hokeji je aktuálně 101 let a stejný počet členů má po včerejší slavnosti v pražské O2 Areně už i tuzemská Síň slávy. Z 55 nově uvedených osobností se jich přišlo převzít plaketu čtyřiadvacet. Danda, Hořava, J. Novák a bratří Šťastní se omluvili a 26 osobností bylo přijato in memoriam. „Bylo zvláštní vidět tolik hokejových hvězd pohromadě, až mě z toho mrazilo v zádech,“ říkal moderátor Martin Hosták a všechny oceněné pozval i na večerní zápas českých a běloruských hokejistů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva čestný předseda Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Karel Gut a šéf svazu Tomáš Král uvedli 6. května v Praze do Síně slávy českého hokeje Jozefa Golonku.

Článek

„Vstoupil jsem vlastně už do čtvrté Síně slávy. Po IIHF, Slovensku a Německu na mě přišla řada i v Česku, kde mě vždy lidi měli hodně rádi. O to víc si takové pocty vážím,“ usmíval se kapitán reprezentace šedesátých let Jozef Golonka. „Jsem moc rád, že se na mě ještě nezapomnělo a beru to ocenění vlastně jako moc hezkou tečku,“ těšilo 72letého bývalého brankáře Vítkovice Josefa Mikoláše.

„Mě zase trochu překvapilo, že jsem tady úplně nejmladší,“ tvrdil 47letý Jiří Šejba a přiznával, že některé spoluhráče ze zlatého týmu z MS 1985 viděl po dlouhé pauze. „Třeba Lála žije v Německu a na naše veteránské zápasy nejezdí, o to příjemnější setkání to bylo. Plakety, kterou jsem tu dostal, si moc cením, a beru ji jako takový součet kariéry. Rozhodně si ji doma pověsím tak, abych na ni neustále viděl.“

Hodně dojemný byl stisk ruky mezi dlouholetými bývalými spoluhráči z obrany Jiřím Bublou a Milan Kajklem. „Neviděli jsme se přes třicet let, jen jsme si občas volali,“ připustil současný šéftrenér litvínovské mládeže. „Já mám radost, že zase vidím kluky, s nimiž jsem toho prožil tolik na ledě,“ doplnil ho Kajkl, v současnosti pracující jako dělník v Plzni.

Bublův syn Jiří Šlégr byl uveden do Síně slávy už při jejím založení v listopadu 2008, podobně nyní potomka následoval František Kaberle. „Zase kluka jen doháním. Už když získal pátý titul, tak říkal, že se mu těžko vyrovnám. Teď jsme oba v Síni slávy a on mě může dohánět v kilech,“ žertoval exkladenský obránce a při pohledu do místnosti plné legend trochu nostalgicky dodal: „Je to vlastně jedinečná šance, že se takhle pohromadě sejde několik hokejových generací a ožívají krásné vzpomínky.“

Seznam nových členů Síně slávy českého ledního hokeje:
Hráči: Stanislav Bacílek, Jiří Bubla, František Černík, Bronislav Danda, Jaroslav Drobný, Miroslav Dvořák, Vladimír Dzurilla, Bohuslav Ebermann, Richard Farda, Jozef Golonka, Josef Gruss, Josef Horešovský, Miloslav Hořava, Jiří Hrdina, Karel Hromádka, Milan Chalupa, Miloslav Charouzd, Jaroslav Jirkovský, Jaroslav Jiřík, František Kaberle starší, Milan Kajkl, Jan Kasper, Jan Klapáč, Jiří Kochta, Jiří Králík, Oldřich Kučera, Jiří Lála, Vincent Lukáč, Josef Mikoláš, Vladimír Nadrchal, Eduard Novák, Jiří Novák, František Pácalt, Jan Palouš, Václav Pantůček, Miloslav Pokorný, Rudolf Potsch, Jaroslav Pušbauer, Pavel Richter, Ján Starší, Jiří Šejba, Karel Stibor, Bohuslav Šťastný, Marián Šťastný, Peter Šťastný, Vilibald Šťovík, František Tikal, Josef Trousílek, Otakar Vindyš, Miroslav Vlach.
Trenéři: Ladislav Horský.
Funkcionáři: Jaromír Citta, Josef Laufer, Emil Procházka, Jaroslav Řezáč.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko