Hlavní obsah

Necháte nás tady pozabíjet! Jágrův bývalý spoluhráč nechápe postoj Západu vůči Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zděšený z toho, co se po vpádu ruských vojsk děje v jeho zemi. Dnes dvaapadesátiletý bývalý ukrajinský hokejový útočník Dmytro Chrystyč, který v NHL odehrál přes 800 zápasů a před 32 lety získal se Sovětským svazem titul mistra světa, nechápe liknavý postoj Západu. Světové mocnosti prosí o pomoc při hledání cesty k míru.

Foto: Profimedia.cz

Dmytro Chrystyč (vlevo) v dresu Washingtonu a Jason Wiemer z Floridy na snímku z roku 2002.

Článek

Chrystyč, jenž převážnou část z dvanáctileté kariéry v NHL strávil ve Washingtonu, za nějž v sezoně 2001/02 nastupoval i s Jaromírem Jágrem, se v současnosti nachází v Poltavě vzdálené zhruba 300 kilometrů na jihovýchod od Kyjeva.

„Všude – na východě, na jihu, na severu – je válka. Nezáleží na tom, jestli jsme v bezpečí, protože zbytek země bezpečný není," prohlásil rodák z Kyjeva pro The Athletic.

Jeho patnáctiletý syn uprchl do Polska, on sám ale zůstává na Ukrajině. S jediným cílem – chránit svou vlast. Nevěří tomu, že ruskou invazi dokážou zastavit ekonomické sankce.

„Jen se díváme na zprávy a nechápeme, proč Západ pouze sedí a sleduje, jak Rusové právě ničí Ukrajinu. Je to neuvěřitelné," kroutí hlavou Chrystyč, jenž v 811 zápasech v NHL posbíral 597 kanadských bodů.

„Potřebujeme pomoc, skutečnou pomoc. Necháte nás tady pozabíjet," dodal Chrystyč.

Reklama

Související témata: