Hlavní obsah

Nejen Hašek, Hadamczik a Šlégr. Do volby o šéfa svazu se přihlásili další dva uchazeči

Aktualizováno

Po Dominiku Haškovi, Aloisi Hadamczikovi a Jiří Šlégrovi oficiálně potvrdili kandidaturu na funkci prezidenta svazu další dva uchazeči. Jsou jimi 58letý jednatel prvoligové Dukly Jihlava a jeden z členů výkonného výboru hokejového svazu Bedřich Ščerban a o osm let mladší dlouholetý manažer mládežnických reprezentací (v posledních sezonách juniorského nároďáku) Otakar Černý mladší. Tím by podle informací Sport.cz měl být seznam adeptů na post po Tomáši Královi kompletní, maximálně přibude ještě jedno jméno. Volba proběhne v sobotu 18. června.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Bývalý hokejový obránce Bedřich Ščerban (na snímku z 6. září 2017) potvrdil, že bude kandidovat na post prezidenta Českého svazu ledního hokeje.

Článek

„Navrhl mě Kraj Vysočina, kandidaturu jsem přijal, kandidaturu jsem přijal. Také z toho důvodu, že již před tím mě oslovily některé kluby, abych tento krok zvážil, protože si myslí, že bych byl vhodný kandidát," uvedl Ščerban pro Jihlavský deník.

Bývalý reprezentační obránce, který má bronz ze ZOH 1992 v Albertville a pět stejných kovů z MS, si za jeden z cílů vytkl co nejrychlejší uklidnění hokejového prostředí.

„Současné turbulence v hnutí hokeji neprospívají. Mám na mysli různé přestřelky v novinách a podobně. Dále - nacházíme se v hodně složitém období pro malé kluby. Je potřeba se soustředit na jejich podporu, aby mohly dál fungovat. Čeká je, jako všechny, navyšování cen energií, ať už napřímo, nebo nepřímo třeba v ceně pronájmu stadionů. Stejně tak potřebujeme podpořit trenérskou složku, abychom udrželi kvalitní kouče, především u mládeže," prohlásil Ščerban, jenž je i předsedou hokejového krajského výkonného výboru na Vysočině.

Své dlouholeté sepjetí s mateřskou Jihlavou, v níž působí coby manažer nepřetržitě už druhým desetiletím, jako handicap v boji o šéfa svazu nevidí. „Naopak. Já to vnímám jako svoji výhodu. Mám dlouhodobou zkušenost s řízením klubu. Prošel jsem navíc na svazu řadou komisí i poradních výborů, takže znám velmi dobře jejich fungování., Fungování svazu i jeho krajského podhoubí znám velmi dobře," míní vítěz ankety Zlatá hokejka z roku 1991.

Uzávěrka přihlášek byla v pondělí v půlnoci, Sport.cz má z několika zdrojů potvrzenou informaci, že přihlášku podal i Otakar Černý mladší.

Kdo bude volit nového prezidenta svazu (60 delegátů):
Prezident ČSLHžádný delegát
Viceprezidenti ČSLH2 delegáti
Předseda dozorčí rady ČSLH1 delegát
Tipsport extraliga14 delegátů
Chance liga14 delegátů
Druhá liga14 delegátů
Liga žen1 delegát
Krajské výkonné výbory ČSLH14 delegátů
Pozn.: Delegátů původně mělo být 62, prezident Tomáš Král a jeden ze tří viceprezidentů Libor Zábranský ale funkci předčasně položili a nemají tak mandát hlasovat.

Ten; stejně jako Ščerban; svazové struktury velmi dobře zná. Dlouhé roky působil jako manažer mládežnických reprezentací, naposledy u dvacítky. Nyní si syn vloni zesnulého bývalého novináře a dlouholetého šéfa sportovní redakce České televize Otakara Černého dělá zálusk na nejvyšší pozici v tuzemském hokeji.

Kandidaturu naopak podle zdrojů Sport.cz nepřijal Petr Bříza. Viceprezidenta ČSLH a viceprezidenta IIHF navrhla druholigová Opava, bývalý reprezentační brankář ale její nabídku odmítl.

Jména všech uchazečů, kteří splní formální podmínky, zveřejní vedení svazu ve středu po jednání výkonného výboru. Otázkou zůstává, jestli formální podmínky přihlášky splní opravdu všichni.

Reklama

Související témata: