Hlavní obsah

Nelehký úděl hokejového skills kouče. Jak sami netrénujete, nemůžete se zlepšovat, přiznává Andrašovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce hokejových skills koučů v Česku nabírá v posledních letech na důležitosti. Jedním z prvních, kdo se touto cestou vydali, je Dušan Andrašovský. „Myslím, že Láďa Krampol byl ten, kdo oslovil Tomáše Pacinu. Tomáš přijel do Čech a vybrali… nás bylo asi devět skills trenérů na začátku. Tam jste všichni měli být, to byla komedie, když jsme se učili některé věci,“ vzpomíná na začátky bývalý útočník Plzně, Pardubic či Zlína v pořadu Příklep na Sport.cz.

Náročná práce hokejového skills kouče. Jak sami netrénujete, nemůžete se zlepšovat. Diskuse z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Ač se někomu může při pohledu na videa z tréninků skills koučů zdát, že jde o poměrně jednoduchou práci, zvlášť pro zkušené bývalé hokejisty, opak je pravdou. „On nás učil věci, které jsme se styděli dělat. Zdálo se nám to primitivní, jednoduché a přitom jsme se jako bývalí hráči v tom hrozně motali," přiznává muž, který se po přestupu ze Slovenska usadil v Česku nastálo.

Pacina však prý uměl své studenty motivovat. „Řekl nám: Chlapci, vy se nemůžete stydět před sebou. Tady se něco učíte a uvidíte za čtyři, šest, osm hodin, kde budete. A měl pravdu," líčí Andrašovský. „A pak po, nevím, třetím kempu říkal: Já už vám nemůžu nic ukazovat, protože už se stydím já před vámi," dodává.

Pořád používám selský rozum. Radek Duda o práci skills kouče v pořadu Příklep.Video: Sport.cz

V hokejovém studiu Sport.cz potvrzuje, že už po osmi hodinách práce s trenérem hokejových dovedností je znát progres. Na práci skills kouče je však náročné mimo jiné i to, že sám musí hokejové dovednosti zvládat a udržovat se ve formě. „Jak nechodíte trénovat sám jako trenér, tak se nezlepšíte, naopak během krátké doby se začnete zhoršovat," prozrazuje bývalý slovenský reprezentant.

Prezidentské vyznamenání pro českou hokejistku? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Zároveň však připouští, že jen hodiny a hodiny práce s individuálním koučem nezaručí, že z dítěte vyroste špičkový hokejista. „Pořád je to hra a vidět ten hokej a předvídat, co se stane, to se naučí těžko," dodává Andrašovský.

Více ve videu z pořadu Příklep.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec