Hlavní obsah

Novým šéfem světového hokeje je Francouz Tardif, Bříza byl zvolen místopředsedou

Aktualizováno

Novým předsedou Mezinárodní hokejové federace byl zvolen Francouz Luc Tardif. Osmašedesátiletý kanadský rodák vystřídá ve funkci Švýcara Reného Fasela, který vedl IIHF dlouhých 27 let a rozhodl se o vrcholný post již neucházet. Český kandidát Petr Bříza ve volbách nového šéfa IIHF na kongresu v Petrohradu neuspěl, byl však zvolen prvním místopředsedou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Člen Rady IIHF a bývalý vynikající brankář Petr Bříza.

Článek

Bývalý reprezentační brankář naváže na Miroslava Šubrta, dosud nejvýše postaveného českého funkcionáře ve světovém hokeji, jenž byl viceprezidentem IIHF v letech 1969 až 2003.

"Blahopřeji mu, jeho zvolení senior viceprezidentem je ohromný úspěch, dosáhl historicky nejvyššího zastoupení našeho hokeje v IIHF. Považuji to nejen za uznání jeho osobních kvalit, ale i za doklad postavení českého hokeje na mezinárodní scéně. Nemáme mnoho sportů, které se podobně vysokým zastoupením mohou pochlubit," uvedl předseda českého svazu Tomáš Král v tiskové zprávě

Ocenil také odcházejícího Fasela. "I díky jeho diplomatickým schopnostem začali na olympiádu jezdit hokejisté NHL a český hokej mohl v roce 1998 v Naganu dosáhnout největšího úspěchu v historii," konstatoval Král.

Vizitka nového předsedy Mezinárodní hokejové federace (IIHF)
- Tardif je od března 2006 prezidentem Francouzské hokejové federace, kterou řídí už čtvrté období, členem Rady IIHF je od roku 2012.
- Tardif s hokejem začínal v rodné Kanadě, kde počátkem 70. let nastupoval v juniorské QMJHL. Do Evropy přišel v roce 1975, kde hrál nejprve za Brusel a o tři roky později se přestěhoval do Francie, kde hrál za Chamonix a Rouen a s oběma týmy slavil ligový titul. Čtyřikrát také získal titul nejlepšího střelce francouzské hokejové ligy (Ligue Magnus). Aktivní hráčskou kariéru ukončil v roce 1990.
- V roce 2000 byl jmenován vedoucím hokejového oddělení Francouzské federace ledních sportů a o šest let později se postavil do čela tehdy nově vytvořené Francouzské hokejové federace. Od roku 2008 je členem IIHF, nejprve byl členem soutěžní komise a od roku 2016 je předsedou finančního výboru IIHF. Angažuje se také ve Francouzském olympijském výboru a v roce 2014 byl šéfem francouzské delegace na ZOH v Soči.
- Narodil se 23. března 1953 v Trois-Rivières v kanadské provincii Quebec, má francouzské i kanadské občanství. Jeho syn Luc (36) je hokejovým útočníkem a několikanásobným francouzským reprezentantem na MS.

Ve volbách nového předsedy vypadl Bříza hned v prvním kole, v němž získal jen osm ze 103 hlasů. Po něm byli postupně vyřazeni Dán Henrik Bach Nielsen a Bělorus Sergej Gončarov. Tardif v závěrečném kole volby díky 67 hlasům jasně porazil Němce Franze Reindla, který jich získal 39.

"Mám jen své odhodlání, šílenou vášeň pro tenhle sport, smysl pro týmovou práci, respekt k lidem a upřímnost, kterou mohu nabídnout. Věřte mi, že udělám vše pro to, abych naplnil vaše očekávání," uvedl po svém zvolení Tardif, který stojí od roku 2006 v čele francouzského hokeje. Od roku 2012 byl členem Rady IIHF, kde zastával funkci pokladníka.

"Jsem připraven náš sport propagovat, chránit ho, připravit na budoucnost a hlavně jej důstojně reprezentovat. Líbí se mi věta: Sám jdeš rychleji, ale společně jdeš dál. Rozvoj našeho sportu je tím hlavním cílem, kterého plánujeme dosáhnout," prohlásil nový hokejový šéf.

S hokejem začal Tardif v rodné Kanadě, ale většinu hráčské kariéry strávil v Evropě. Nastupoval v nizozemské, belgické a francouzské lize, kde slavil mistrovské tituly s Chamonix a Rouen.

Bříza dostal při volbě prvního místopředsedy přednost před Nielsenem a Kanaďanem Bobem Nicholsonem. Ve druhém kole obdržel 70 hlasů, zatímco Nicholson jen 33. Funkci místopředsedy zastává Bříza i v českém hokejovém svazu. V IIHF byl od roku 2016 členem rady.

Nicholson obhájil post místopředsedy za Ameriku, dalšími místopředsedy byli zvoleni Ajvaz Omorkanov z Kyrgyzstánu a Nielsen. Do Rady IIHF se dostal někdejší slavný ruský útočník Pavel Bure, naopak bývalá slovenská hvězda Miroslav Šatan zvolen nebyl.

Reklama