Hlavní obsah

Palaščák se opřel do Růžičky a schytal to od Lenera. Kluk na to neměl, přidal Kysela

Praha

Po hokejové horečce, která zachvátila Českou republiku během domácího mistrovství světa, se do popředí zájmu fanoušků znovu vrací kauza reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, jehož obvinil podnikatel Miroslav Palaščák z podvodu. Otec dnes již bývalého hokejisty se k situaci znovu vyjádřil v pořadu České televize Máte slovo.

Foto: Reprofoto ČT

Miroslav Palaščák.

Článek

Palaščák, jemuž si měl říct tehdejší kouč Slavie údajně o půl miliónu korun za větší šanci pro podnikatelova syna, si i před televizními kamerami stál za svojí verzí a obhajoval i načasování zveřejnění videa z jednání s Růžičkou před světovým šampionátem.

„Když jsem to natáčel, nečekal jsem, že bych video zveřejňoval. Ale v té situaci, kdy Růžička začal dělat soustředění pro mladé hráče před šampionátem a vytvářet jim šance, tak to ve mně začalo vzbuzovat takový zvláštní pocit. Říkal jsem si, kdy jindy to zveřejnit, než před mistrovství světa," vysvětloval podnikatel.

Proti jeho slovům se ale poměrně ostře ohradil jeden z hostů pořadu, šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener, který se současného reprezentačního kouče zastal.

Ale korupce tu je, tvrdí Bukač

„Konečně se našel někdo, jako Vláďa Růžička, kdo začal zařazovat mladé hráče do reprezentace v období před mistrovstvím světa, aby se takzvaně obouchali proti Norům a Dánům. A aby to někdo zpochybňoval, že dává šanci mladým proto, aby se sám obohatil... Podle mě sem pan Palaščák ani nepatří a já se s ním bavit nebudu," čílil se Lener.

Otec bývalého hokejisty Slavie nicméně trval na tom, že korupce v českém hokeji existuje a že se s ní setkal už dříve:

„Stejný člověk od pana Růžičky za mnou přišel ve druhém ročníku juniorky, abych dal sponzorský dar 200 tisíc. Když jsem ho vyhodil, tak na začátku sezóny kluk letěl do čtvrté lajny a už se z ní nedostal. Z ročníku 91, do něhož patří můj syn, prošli od přípravky do juniorky spolu jen tři hokejisté, dva z nich byli synové spolumajitelů Slavie."

S jeho slovy ale nesouhlasil generální manažer hokejového Litvínova Robert Kysela, podle něhož u mládeže rozhoduje především talent, nikoliv korupce.

„Tohle se v hokeji neděje. Neumím si představit, že by Vláďa Růžička za vámi běhal a prosil o peníze, aby váš kluk hrál. Vláďa se vašemu klukovi snažil nějakým způsobem pomoct, našel klub, kde ho vyzkoušeli a skutečně na to neměl. Já jsem ho viděl hrát. Do Mostu jsem se chodil dívat a musím dát Vláďovi za pravdu, že na to, aby hrál třeba extraligu za Slavii, neměl," měl jasno litvínovský funkcionář.

Do debaty ale vstoupil mimo jiné také bývalý reprezentační kouč Luděk Bukač, jenž je s prostředím v českém mládežnickém velmi nespokojen. „Ale my přece korupci v hokeji máme. Není to férové prostředí, rodiče se nechovají férově, ani trenéři se nechovají férově. Ve dvaceti letech tu pak máme místo sportovců drzý fracky. My nevychováváme lidi, my je ničíme psychicky," kritizoval respektovaný kouč.

Reklama

Související témata: