Hlavní obsah

Před čtyřmi lety šokoval na olympiádě Čechy. Nyní v pouhých 35 letech zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pouhých pětatřiceti letech zemřel na rakovinu plic jihokorejský hokejový reprezentant Čo Min-ho. Rodák ze Soulu byl před čtyřmi lety u historicky premiérové účasti své vlasti na olympijském hokejové turnaji a je rovněž autorem prvního gólu jihokorejského národního týmu pod pěti kruhy, který doma v Pchjongčchangu vstřelil českému brankáři Pavlu Francouzovi.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský hokejový útočník Čo Min-ho se raduje ze svého gólu na ZOH 2018 proti České republice. V pozadí Jan Kovář.

Článek

Čo Min-ho reprezentoval svou vlast od roku 2008 a právě účast na ZOH 2018 byla vrcholem jeho kariéry. V úvodním zápase turnaje šokoval Čechy gólem, kterým totálního outsidera poslal do vedení, favorit ale skóre dvěma trefami otočil a zvítězil 2:1. V témže roce si hbitý centr zahrál i na dosud jediném MS elitní kategorie s korejskou účastí v Dánsku.

Na klubové úrovni působil především v klubu Anyang Halla, s nímž hned pětkrát vyhrál Asijskou ligu. Jeho spoluhráčem a později koučem v soulském týmu byl Patrik Martinec, nynější asistent trenéra ve Spartě.

Ještě loni v srpnu vedl Koreu jako kapitán v nakonec neúspěšné olympijské kvalifikaci pro hry 2022 v Pekingu, přestože už jej trápily zdravotní problémy. Ve středu 15. června osmiměsíční boj s rakovinou plic prohrál a v jedné z nemocnic v Soulu zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Útočník Jižní Koreje Čo Min-ho (vpravo) před českým brankářem Pavlem Francouzem na ZOH 2018.

Reklama

Související témata: