Hlavní obsah

Předčasný konec v Brescii? Nabídky už mám, preferuju zahraničí, říká Matějů

Praha

Na první pohled jde o nečekaný krok. Možná až bláznivý. Fotbalový reprezentant Aleš Matějů měl v Brescii silnou pozici, tým je na nejlepší cestě vrátit se po roce do Serie A. Přesto se 25letý obránce rozhodl s italským klubem rozvázat předčasně smlouvu. Půl roku před jejím vypršením. Důvod? Cítí, že má na víc. Vyjde Matějů riskantní tah a získá zajímavé angažmá?

Foto: Sport.cz

Aleš Matějů (vpravo) v dresu Brescie.

Článek

„Nějaké nabídky už na stole mám. Těší mě, že ihned po zveřejnění ukončení mé spolupráce s Brescií cítím zájem o moje další služby. Detaily si však zatím nechám pro sebe. Mám před sebou celé přestupové období a uvidím, co následující dny přinesou," řekl Matějů Sport.cz.

Pro zasvěcené však jeho krok až tak překvapivý není. Zaječí úmysly přiznával Matějů bezprostředně po loňském sestupu do Serie B, stejně i během podzimu. „Upřímně, jsem v Brescii čtvrtým rokem, nebráním se změně. Musí teď přijít něco klíčového. Buď odejdu z Itálie, nebo se využije roční opce. Ale to bude opravdu jen tehdy, pokud bude vypadat, že se postoupí. Třeba se mi naskytne něco zajímavého už v zimě," uvedl Matějů v listopadovém rozhovoru pro Sport.cz.

Klub o jeho snaze změnit dres věděl, i proto bývalému obránci Plzně před Vánoci nakonec vyhověl. Byť se ho prý zprvu snažil udržet. „V létě by mi v Brescii skončila smlouva, proto jsme si s vedením sedli ke stolu a probrali možnosti. Bylo mi naznačeno nabídnutí nového kontraktu po sezoně. Upřednostňoval jsem však změnu působiště a další rozvoj kariéry. Jsem v nejlepším fotbalovém věku a rád bych se neustále posouval a získával úspěchy na klubové i reprezentační úrovni. Jsem rád, že mi klub vyšel vstříc," prohlásil Matějů.

Nezviklala ho ani vidina pravděpodobného návratu do Serie A, kterou si v uplynulé sezoně vyzkoušel naplno. Odehrál v ní 31 zápasů, kouč Filippo Inzaghi, italský mistr z roku 2006, na něm stavěl. Po osmnácti kolech drží Brescia druhou příčku, která jistí přímý postup do nejvyšší soutěže.

„S klubem jsme řešili všechno otevřeně. Cítil jsem potřebu změny, a to bez ohledu na to, jak sezona dopadne. Považuji proto rozhodnutí ukončit spolupráci již nyní v zimě za oboustranně výhodné. Věřím, že Brescia za mě najde vhodnou náhradu do jarních bojů o postup do první ligy," pronesl Matějů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Albert Rusnák (vlevo) ze Slovenska a český obránce Aleš Matějů během utkání Ligy národů v Plzni.

V předchozích měsících ukončil dlouhodobou spolupráci se společností Nehoda Sport, v současné době je bez agenta. Což může být při hledání angažmá problém. Hráč údajně rozhodil sítě přes několik subjektů, včetně italských manažerů. Nicméně při shánění nového klubu není tato varianta ideální. Stejně tak individuální příprava. I proto je v zájmu Matějů najít nového zaměstnavatele co nejdřív. Má vysněnou destinaci, soutěž? Spekuluje se o Nizozemsku a Belgii.

„Jednoznačně je pro mě prioritou pokračovat v zahraničí. Věřím, že to tak i dopadne. Preferovanou ligu nemám. Při výběru angažmá u mě záleží vždy na kombinaci více faktorů," pověděl Matějů. Neriskuje však vzhledem k březnové baráží o postup na letošní mistrovství světa do Kataru (listopad, prosinec) příliš? V Brescii pravidelně nastupoval, teď si bude muset místo v novém klubu teprve vybudovat.

„Nepovažuji to za risk, ale za výzvu. Mám zdravé sebevědomí, které mě ujišťuje v tom, že je na můj posun ideální čas a já mám na to, abych se prosadil i v novém klubu. Pokud budu pravidelně nastupovat v kvalitní soutěži, pak bych cítil větší šanci být přínosný pro národní tým nejen v baráži, ale i na světovém šampionátu. Pevně věřím, že se na turnaj probojujeme," uzavřel Matějů.

Reklama

Související témata:
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko dnes 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko