Hlavní obsah

Rusko a Bělorusko vyloučí z IIHF, přijdou o MS! A sborná dostane další dvě těžké rány

Rada Mezinárodní hokejové federace sice bude zasedat až v pondělí vpodvečer, výsledky jednání ale mají být už předem jisté. Čeká se jen na oficiální štempl. A ten bude znít následovně: Rusko, které zaútočilo na Ukrajinu, a Bělorusko, které jeho invazi podporuje, jsou vyloučeny z IIHF.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ruský hokejista Sergej Tělegin utěšuje po finálové porážce s Finskem brankáře Ivana Fedotova.

Článek

Důsledků to bude mít pro obě země hned několik. Jeden z hlavních pocítí už v květnu, kdy se nebudou moci zúčastnit seniorského mistrovství světa v Tampere a Helsinkách.

Právě Bělorusko mělo být jedním ze soupeřů Čechů ve skupině B v Tampere vedle USA, Švédska, Finska, Lotyšska, Norska a Velké Británie. Rusové patří mezi osmičku týmů skupiny A v Helsinkách.

Finský list Italehti již přišel s informací, že Rusko nahradí v „helsinské" skupině Rakousko a místo Běloruska bude hrát v Tampere Francie.

Představenstvo IIHF
Představenstvo IIHF:
Luc Tardiff (Francie)
Petr Bříza (Česká republika)
Bob Nicholson (Kanada)
Henrik Bach Nielsen (Dánsko)
Aivaz Omorkanov (Kyrgyzstán)
Zsuzsanna Kolbenheyerová (Maďarsko)
Marta Zawadzká (Polsko)
Franz Reindl (Německo)
Andrea Gios (Itálie)
Heikki Hietanen (Finsko)
Viesturs Koziols (Lotyšsko)
Anders Larsson (Švédsko)
Raeto Raffainer (Švýcarsko)
Pavel Bure (Rusko)

Skupina A v Helsinkách se prý navíc nebude hrát v Hartwall Areně. A to proto, že menšinový vlastnický podíl haly drží ruští podnikatelé Roman Rotenberg a Gennadij Timčenko, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie.

Hartwall Arenu nahradí menší a starší Jäähalli, kde sídlí IFK Helsinky. Přesun části šampionátu z Helsinek do Turku nebyl kvůli časovému presu možný.

Pro sbornou to však není jediná zla zpráva. Neméně bolestivé pro Rusy je, že IIHF jim sebere pořadatelství juniorského šampionátu, který se měl na přelomu roku konat v Novosibirsku a Omsku. Stejně tak Rusové přijdou v příštím roce o seniorský šampionát, který se měl uskutečnit ve zbrusu nově postavené hale v Petrohradu.

Reklama

Související témata: