Hlavní obsah

Český hokej rozhodl: Proti Rusku a Bělorusku nebudeme nastupovat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem minulého týdne už to naznačil prezident Tomáš Král a na pondělním mimořádném zasedání výkonného výboru hokejového svazu bylo rozhodnuto o zrušení všech reprezentačních kontaktů s týmy Ruska a Běloruska v mužském, ženském a mládežnickém hokeji. Sborná se nepředstaví ani na Českých hrách, které mají být na přelomu dubna a května třetím ze čtyř turnajů série Euro Hockey Tour, stejně jako na Švédských hrách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Na zápasy českých hokejistů s těmi ruskými v nejbližší budoucnosti nedojde.

Článek

„V návaznosti na usnesení, kterým odsoudil ruskou agresi na Ukrajině jako nepřípustné porušení zásad mírového soužití, mezinárodního práva a vztahů mezi zeměmi, schválil výkonný výbor ČSLH opatření, které bude uplatňovat ve vztahu k akcím s účastí reprezentačních výběrů Ruska. Vzhledem k podpoře, kterou země agresi poskytuje, zahrnují tato opatření rovněž turnaje a akce s účastí hokejistů Běloruska," uvedl hokejový svaz v tiskové zprávě.

Výkonný výbor zároveň doporučil, aby stejně postupovaly vůči ruským a běloruským týmům i české kluby. Současně pak vyzval Mezinárodní hokejovou federaci IIHF, aby směrem k Rusku a Bělorusku přijala zásadní, důrazné a jednoznačné stanovisko.

„Federace těchto zemí nebudou dostávat pozvánky na mezinárodní akce pořádané v České republice, což zahrnuje i nejbližší České hokejové hry, součást seriálu Euro Hockey Tour. Na turnajích pořádaných dalšími federacemi nebudou české reprezentace proti výběrům Ruska a Běloruska nastupovat. V roce 2022 se rozhodnutí týká přibližně dvacítky akcí a turnajů," doplnil Český hokejový svaz.

„Sankce mají být dlouhodobé. Zejména lidé z českého hokeje řekli, že si nedokáží představit, že za dva tři roky budou hrát zápasy s Ruskou federací. A já s nimi naprosto souhlasím," uvedl pro Sport.cz předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser, jenž by podpořil, aby Česko místo Ruska zorganizovalo o rok dříve mistrovství světa v hokeji, než má. Tedy již v roce 2023, kdy jej podle původních plánů měl hostit Petrohrad.

„Jsem zásadně proti, aby se MS pořádalo v roce 2023 v Rusku a nedokážu si představit, že tam bude. Byl bych za, abychom podpořili iniciativu pořád MS o rok dřív, ale musí být shoda na vládě, protože tzv. významné mezinárodní akce velké důležitosti na základě doporučení NSA schvaluje vláda a já bych se o tom musel bavit s panem premiérem," řekl Neusser.

Například NHL plánuje otevřít svůj příští ročník v Praze, týmy ještě nezveřejnila. A kdyby měl do české metropole dorazit například Washington, jehož největší hvězdou je ruský kanonýr Alexandr Ovečkin?

„Pokud Alexandr Ovečkin nemá vízum a žádal by o něj, tak by ho nedostal. Nebudeme udělovat žádnému ruskému sportovci vízum pro vstup do ČR a jsem přesvědčen, že se to rozšíří po celé EU," řekl jasně Neusser.

V pondělí vpodvečer se Ruskem a Běloruskem bude zabývat Rada Mezinárodní hokejové federace. A je velmi pravděpodobné, že Rusko i Bělorusko vyloučí ze svých řad, takže obě reprezentace se nebudou moci zúčastnit květnového MS v Tampere a Helsinkách.

Právě Bělorusko má být jedním ze soupeřů Čechů ve skupině B mistrovství světa v Tampere vedle USA, Švédska, Finska, Lotyšska, Norska a Velké Británie. Rusové patří mezi osmičku týmů skupiny A v Helsinkách.

Prezident finské hokejové asociace Harri Nummela se už během víkendu nechal slyšet, že kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu podporovanému Běloruskem je účast těchto zemí na světovém šampionátu nemožná.

Do toho se navíc předsedové hokejových federací Česka, Švédska a Finska v pondělí dohodli, že nepozvou Rusy na závěrečné dva turnaje seriálu Euro Hockeu Tour - České a Švédské hry.

„Ruská invaze na Ukrajinu je hrozná situace a my v hokejovém světě plně podporujeme ukrajinský lid. Proto je pozvání ruské hokejové reprezentace na turnaje Euro Hockey Tour v tuto chvíli naprosto nemyslitelné," uvedl šéf švédského svazu Anders Larsson.

Organizátoři turnajů nyní zvažují možnost nahrazení sborné jinou reprezentací.

Reklama