Hlavní obsah

Rusové zuří: Hašek se proměnil v obyčejného fašistu! Je to bastard, nebere si servítky olympijský šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzva legendárního českého hokejového brankáře Dominika Haška, že by NHL měla ukončit smlouvy se všemi ruskými hokejisty kvůli invazi na Ukrajinu, vyvolala v Rusku vlnu nevole. Bouří se nejen fanoušci, do Dominátora se pustil i bývalý útočník Alexandr Koževnikov, jenž se Sovětským svazem získal zlato na ZOH 1984 v Sarajevu i o čtyři roky později v Calgary.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Koževnikov během utkání legend na snímku z roku 2016.

Článek

„Není pochyb o tom, že Hašek je skvělý brankář, i když, pokud vím, v posledním roce zevnitř zničil můj milovaný Spartak," vrací se 63letý Koževnikov do sezony 2010/11, která byla pro Haška jeho poslední v kariéře a s moskevským Spartakem vypadl už v prvním kole play off KHL (0:4 na zápasy s Petrohradem).

O šest let mladší Hašek na svém Twitteru uvedl, že NHL musí pozastavit smlouvy všem ruským hokejistům. Ti podle něj reprezentují nejen sebe a svůj klub, ale i svou zem a její hodnoty a činy.

„Pokud tak NHL neudělá, bude mít nepřímou spoluzodpovědnost za mrtvé na Ukrajině," míní dvojnásobný vítěz Stanley Cupu.

Koževnikova takový názor vytočil. A argumentuje bombardováním tehdejší Jugoslávie v roce 1999, do které byly zapojeny země NATO, ale i Spojené státy americké. Hašek v té době chytal v NHL za Buffalo Sabres.

„Domnívám se, že kdyby tento Čech v letech, kdy byla bombardována Jugoslávie, šel za vedením Buffala a řekl, že odmítá hrát za americký klub kvůli bombardování NATO, pak by dnes bral svá slova vážně. Ale to se nestalo," cituje rodáka z Penzy server allhockey.ru.

„Zatímco bomby létaly na Bělehrad, Čech tiše vydělával své miliony. Proto s ním dnes zacházím jako s ´pouhými bastardy´," dodal mistr světa z roku 1982 Koževnikov.

Do Haška se pustil i ruský deník Sovětskij sport. „Velký Dominátor se svými výzvami proměnil v obyčejného fašistu. V jeho očích jsou naši kluci, kteří hrají v severoamerické lize po mnoho let, zřejmě také vinni za současnou situaci na Ukrajině. Ale je velmi obtížné najít jakoukoli jinou vinu, s výjimkou skutečnosti, že jsou to Rusové," píše novinář Dmitrij Kuzněcov.

„Nikdo z nich nepodporuje to, co se dnes děje na Ukrajině. V každém případě jsem ještě neslyšel opak. Všichni chtějí mír. Ale lidé jako Hašek se je snaží vyřadit z normálního života jen proto, že patří k určitému národu," pokračuje Kuzněcov ve svém článku s titulkem „Hašek vs. Ovečkin. Jak se skvělý brankář promění v obyčejného nacistu".

Reaguje tím na Haškovu kritiku Ovečkina, který se sice vyslovil proti ruské invazi na Ukrajinu, ale prezidenta Ruska Putina, jehož je dlouhodobým přívržencem, nezkritizoval.

„Kdysi dávno byli Rusové národem, který zachránil Haška a jeho lid před nacistickým Německem. Ruští vojáci obětovali miliony životů, aby Dominik mohl hrát hokej v klidu. Stal se tím, čím se stal. Vyrostl ve vynikajícího brankáře na hokejových základech, které byly položeny v socialistickém Československu," píše Sovětskij sport.

„Svou hrou v NHL vydělal Hašek miliony a ve veteránském věku k nim přidal dobrou smlouvu ve Spartaku Moskva, za který mimochodem hrál bez velké brilantnosti. V Rusku ho ruský lid nijak neurazil. Stejně jako naši kluci v NHL. Ale dnes nás Hašek všechny nenávidí," zakončuje Kuzněcov.

Reklama