Hlavní obsah

Smutek v Bratislavě. Jeden ze symbolů hokejového Slovanu podlehl covidu

Bratislava

Vousatí bratři Róbert a Ľudovít Bartošovi se stali symbolem hokejového Slovanu, nevynechali ani jediné domácí utkání svého milovaného klubu. V sobotu bratislavský klub potvrdil smutnou zprávu, že Róbert v nemocnici podlehl nemoci covid-19.

Foto: HC Slovan Bratislava

Dvojčata "Bartošovci" se stali symboly Slovanu Bratislava.

Článek

Stav jeho bratra, který měl rovněž koronavirus, se postupně zlepšuje, ale je stále v nemocnici. Podle slovenských médií oběma bratrům nedávno zemřela na covid-19 také maminka.

Bratři si začali malovat vousy v průběhu světového šampionátů, který se v roce 2011 konal v Bratislavě a v Košicích. Nejslavnější chvilky zažili, když Slovan Bratislava vstoupil do Kontinentální hokejové ligy (KHL) a bratři nechyběli ani na jednom domácím utkání. Jeden z nich si maloval na vousy logo Slovanu a druhý logo aktuálního soupeře. Fanoušci domácích i soupeřů se s nimi s oblibou fotografovali.

Často se také objevovali na velkoplošné obrazovce na kostce nad ledem za zvuku písničky skupiny ZZ Top Sharp dressed man. Pokaždé vyvolali úsměv na tvářích ostatních fanoušků.

Web sportnet.sme.sk připomíná, že oba navštívili první hokejové utkání ještě v 70. letech se svým otcem a od té doby nevynechali žádné domácí utkání Slovanu. „Neodradila nás ani nemoc," řekl hrdě Róbert ve starším rozhovoru. Jeho nejoblíbenějším hráčem byl Dušan Pašek. „Byl výjimečný. Když se objevil na přesilovce s Jánem Jaškem a Ivanem Dorničem, gól byl zaručený," uvedl Róbert.

Malování vousů jim na světovém šampionátu navrhl stylista Róbert Tóth. „Původně jsem chtěl barvit vlasy, ale když jsem je viděl, řekl jsem si, že bratři, dvojčata s dlouhými vousy, to je dokonalé," vzpomíná Tóth. Proces malovaní nebyl jednoduchý a trval až hodinu. Vousy bylo potřeba nejdříve umýt, vyfoukat, vyžehlit a pak nabarvit. „Hotové umělecké dílo," říkával Ľudovít.

Rození Bratislavané si zahráli také ve filmech Bathory, Dračí srdce, Tři mušketýři a Jánošík. A spolupracovali s hvězdami jako Ben Kingsley či Charlie Sheen.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  6 : 0 Kanada - Česko 6 : 0 dohráno
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko