Hlavní obsah

Sparta drží český prapor v Lize mistrů. Můžeme dojít daleko, věří Kaše

Jan ŠkvorSport.cz

Alespoň hokejisté Sparty drží český prapor v Lize mistrů. Zatímco Třinec s Mladou Boleslaví po odehrání poloviny základních skupin dál čekají na premiérovou výhru, Pražané mají ze tří duelů už dvě; byť obě za dva body; a drží se na dostřel postupových pozic. Páteční vítězství 2:1 v prodloužení nad švédským Växjö a hlavně povedený výkon od druhé třetiny je příslibem do dalších zápasů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

David Kaše právě v prodloužení rozhodl zápas s Växjö.

Článek

„Dvě třetiny to byl opravdu hodně dobrý výkon. Nechci to zakřiknout, ale když budeme hrát takhle, můžeme dojít daleko," míní 24letý sparťanský útočník David Kaše, který po 71 vteřinách hry v prodloužení završil v Holešovicích vítězný obrat domácích.

Přitom po prvních dvaceti minutách to na žádné velké juchání nevypadalo. Pražané nejenže prohrávali, vůbec si navíc nevěděli rady s propracovaným defenzivním systémem Švédů. Přes pozorně bránícího soupeře, který se za žádnou cenu nechtěl zbytečně zbavovat puku, se Sparta do nadějných šancí dostávala jen výjimečně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hráči Sparty se radují z gólu.

Před týdnem ve Växjo, kde prohrála 1:2, si nedokázala poradit celý zápas. V pátek v Praze jí to naštěstí po první třetině vyšlo. Hlavně díky zlepšenému pohybu, který najednou dostával soupeře pod tlak. „Ve Švédsku jsme nedokázali zareagovat celý zápas, doma jen první třetinu. Pak jsme věděli, že do nich musíme jít a měli s tím velké problémy," těšil Kašeho nalezený recept.

Za všechno hovoří poměr střel ve druhém dějství - 21 ku 3 pro Spartu! „Najednou jsme byli úplně jiný tým. Pořádně jsme jim zatopili, hra byla v naší režii a byla jen otázka času, kdy nám tam padne něco parádního," soudil Kaše.

Ve 33. minutě se dočkal, když srovnal Vladimír Sobotka. Jenže navzdory místy až drtivému tlaku v prostřední třetině už domácí další zásah nepřidali. „Protože jsme málo chodili clonit před bránu. Kdybychom to dělali, gólů bylo víc. Nesmíme se toho bát, takhle jsme to jejich brankáři dost ulehčili," připomínal Kaše Lotyše Kalninše a jeho 45 úspěšných zákroků.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Brankář Växjö Janis Kalninš inkasuje druhý gól v utkání proti Spartě.

I dvoubodový zisk nakonec sparťané brali, reálně je totiž udržel ve hře o dvě postupová místa do osmifinále. Na vedoucí Växjö ztrácejí tři zápasy před koncem skupin tři body, na druhý Bremerhaven dva.

„Třeba já ale na tabulku vůbec nekoukám. Jdu zápas od zápasu s tím, že chci vyhrát každý z nich. Důležitější je, že si naše hra začíná sedat. Druhá třetina ukázala, jaký můžeme být tým. Pokud to dokážeme přenést do všech tří, budeme úspěšní," věří Sobotka.

„Od druhé třetiny to byl náš nejlepší výkon za celou přípravu," přidal se David Kaše a spěchal za svým o rok starším bratrem Ondřejem, útočníkem Toronta Maple Leafs, jenž mu proti Växjö fandil přímo na holešovickém zimáku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

David Kaše ze Sparty se raduje poté, co v prodloužení vstřelil vítězný gól Pražanů v utkání Ligy mistrů se švédským Växjö.

Reklama

Související témata: