Hlavní obsah

Sparta - Ambri 2:3 SNSparta v dramatickém finále padla. O vítězi Spenglerova poháru rozhodly nájezdy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Formenton 0 : 1
7. Tomášek 1 : 1
24. Formenton 1 : 2
54. Horák 2 : 2
65. Pestoni (rozhodující nájezd) 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Obrovské drama ve finále Spenglerova poháru nakonec skončilo porážkou Sparty 2:3 po samostatných nájezdech se švýcarským celkem Ambri-Piotta. Útok na třetí vítězství na nejstarším turnaji na světě tak pražskému klubu nevyšel. Sparta dopadla stejně jako Třinec v roce 2019, kdy se turnaj konal naposledy.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Tým HC Ambri-Piotta slaví triumf ve Spenglerově poháru.

Článek
Fotogalerie

O branky Sparty ve finále se postarali David Tomášek a Roman Horák. Výborný výkon podal gólman Jakub Kovář. Za Ambri-Piotta v základní hrací době dvakrát skóroval Alex Formenton, nájezdy rozhodl Inti Pestoni.

Souboj týmů, které na turnaji ještě neprohrály, začali lépe Švýcaři. Faul Krutila potrestal v 6. minutě Formenton, který za záda brankáře Jakuba Kováře usměrnil Chlapíkovu střílenou přihrávku od modré čáry. Druhou asistenci si připsal Špaček.

Sparta ale dokázala rychle odpovědět. Již za 50 sekund vyrovnal Tomášek. Stejný hráč mohl v polovině první třetiny posunout Pražany do vedení, Juvonena v brance Ambri-Piotta ale tentokrát nepřekonal.

Český tým poté přežil dvě oslabení, ve druhé třetině ale inkasoval ve své první početní výhodě. Formenton se dostal do samostatného nájezdu a podruhé v zápase pokořil Kováře. Vyrovnat mohli Forman, Vitouch nebo Horák, finského gólmana ve švýcarských službách ale překonat nedokázali.

Na přelomu druhé a třetí třetiny se dvakrát dostal do slibné šance agilní Formenton, Kovář byl ale vždy připraven. Sparta mohla srovnat krok v přesilovce, ani druhou výhodu ale nevyužila. V 54. minutě se to ale českému týmu již podařilo, když se po akci Erika Thorella prosadil potřetí na turnaji Horák.

V závěru základní hrací doby se do dvou velkých příležitostí dostal obránce Virtanen, Kováře však nepřekonal. Finále se tak muselo prodlužovat. V atraktivní pětiminutovce mohli rozhodnout Formenton nebo Špaček na švýcarské straně i Tomášek na české, nikdo z nich ale v koncovce neuspěl. Vítěze turnaje určily až samostatné nájezdy.

Z triumfu se nakonec radovali hráči Ambri-Piotta. Zatímco Kováře překonali Bürgler a Pestoni, na straně Sparty uspěl jen Erik Thorell.

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu - finále:
Sparta Praha - Ambri-Piotta 2:3 po sam. nájezdech (1:1, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Tomášek (Moravčík, Tomek), 54. Horák (E. Thorell) - 6. Formenton (Chlapík, M. Špaček), 24. Formenton (Heed), rozhodující nájezd Pestoni.
Sestava Sparty: Jakub Kovář - Krutil, Kempný, M. Jandus, Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm - Řepík, Sobotka, Forman - Tomášek, Horák, E. Thorell - Safin, D. Vitouch, Buchtele - Dvořáček, G. Thorell, Konečný - Přibyl. Trenéři: Hořava a Wallson.

Reklama