Hlavní obsah

Unikátní výstava, jež oslavuje hokejové nadšence! Dorazily i legendy jako Martinec, Pouzar či Nový

Unikátní výstava s názvem Kolébky hokeje je od úterý k vidění v Síni slávy Českého hokeje v pražské Libni. Je věnována historii českého, především venkovského a tzv. rybníkářského hokeje. Kluby, které položily základy pozdějších úspěchů tuzemského hokeje, na ní budou zastoupeny vlastními exponáty jako například historickými dresy, fotografiemi, kronikami, vlajkami a dalšími memorabiliemi.

Hokejová Síň slávy otevřela výstavu Kolébky hokejeVideo: Jan Škvor

 
Článek

Autorem výstavy je Milan Pešík a kurátorem Otakar Černý starší, kterým se za pár měsíců objíždění celé republiky podařilo zmapovat více než 50 klubů a sesbírat přes pět stovek exponátů.

Výstava má být oslavou všech nadšenců hokeje a připomenutím, že bez široké základny, stovek dobrovolníků, trenérů, rolbařů a rodičů, kteří udržují sportovní život v mnoha klubech, by český hokej nikdy neměl úspěchy, kterých v minulosti dosáhl.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Jihočeský kraj a jeho zastoupení na výstavě Kolébky hokeje.

„Vesnické rybníky a nádrže byly vždy zdrojem výchovy hokejistů a místem, kde se všichni u hokeje potkávali. Český hokej vždycky stál na malých městech a vesnicích, v nichž se kluci spontánně naučili hrát hokej a pak přecházeli do větších klubů.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Vladimír Martinec, jenž s hokejem začínal v Lomnici nad Popelkou, je jedním z kmotrů expozice.

Kmotry expozice se staly legendy českého, resp. československého hokeje. Jan Gusta Havel, který s hokejem začínal na rybníku ve vesnici Pašinka nedaleko Kolína, Vladimír Martinec zase v Lomnici nad Popelkou. Třetím kmotrem je zástupce nastupující generace Filip Chytil z NY Rangers, který už éru rybníku v rodné Kroměříži pochopitelně nepamatuje.

Kolébka hokeje ukazuje právě místa, kde vyrůstaly pozdější hvězdy českého hokeje. Místa, kde se hokej dělá jen pro radost a žízeň. Otevření výstavy se kromě jejích tří kmotrů zúčastnily i další legendy tuzemského hokeje – Jaroslav Pouzar, Oldřich Válek, Jiří Šlégr, Milan Nový či Bedřich Ščerban.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Mapa hokejových klubů, které se zatím do výstavy Kolébky hokeje zapojily.

Vzácností výstavy jsou dresy z 50. let minulého století či trofeje z turnajů konaných během druhé světové války. Unikátem je pak film z roku 1949 o hokejovém týmu z Holoubkova, který se díky hrstce místních pamětníků podařilo zachránit, zdigitalizovat a opatřit komentářem. Klub ze Západočeského kraje se v sezoně 1952/53 zúčastnil nejvyšší hokejové soutěže v zemi a zanikl v roce 1978 v důsledku chybějícího zimního stadionu.

Foto: Jan Škvor, Sport.cz

Plzeňský kraj a jeho zastoupení na výstavě Kolébky hokeje.

Autor a kurátor výstavy připomínají, že její konečná velikost je neznámá. Vybízejí všechny hokejové fanoušky, aby zapátrali ve svých albech a archivech i v obecních a klubových kronikách, kde by se mohly nacházet cenné exponáty, které by mohly být propůjčeny Síni slávy českého hokeje.

„Naší ambicí je zmapovat veškeré hokejové kluby v České republice, a to včetně zaniklých," nechali se slyšet Pešík s Černým, kteří počítají, že velikost výstavy se postupem času ztrojnásobí.

Reklama