Hlavní obsah

V kanadském hokeji už kvůli sexuálnímu skandálu padají hlavy

Výkonný ředitel kanadského hokejového svazu Scott Smith skončil ve vedení Hockey Canada a organizaci opustí i všichni členové výkonného výboru. Národní federace takto zareagovala na stále sílící tlak, pod nímž se ocitla kvůli svému přístupu k obviněním ze sexuálního napadení. Vedením bude pověřen dočasný řídící výbor.

Foto: Profimedia.cz

Výkonný ředitel kanadského hokejového svazu Scott Smith (vlevo) při projednávání aféry v Ottawě.

Článek

Hockey Canada je terčem kritiky od května, kdy vyšlo najevo, že se dohodla na mimosoudním vyrovnání se ženou, která tvrdila, že ji členové hokejové reprezentace do 20 let z mistrovství světa 2018 sexuálně napadli v hotelovém pokoji.

Svaz za přístup k aféře kritizoval i kanadský premiér Justin Trudeau a federální vláda zmrazila organizaci finanční podporu. Nesouhlas dali najevo i sponzoři z řad velkých kanadských firem, jako jsou Scotiabank či řetězec rychlého občerstvení Tim Horton's. Naposledy spolupráci s Hockey Canada ukončila společnost Nike.

Dočasný řídící výbor povede svaz do doby, než nově zvolená rada jmenuje nového výkonného ředitele. Seznam kandidátů by měli členové svazu dostat do voleb naplánovaných na 17. prosince. Členové současného představenstva se o znovuzvolení ucházet nebudou.

Reklama

Související témata: