Hlavní obsah

Rusko - Finsko 4:3Výhra Rusům stačí na druhé místo

Moskva

Hokejisté Ruska porazili v závěrečném utkání turnaje Channel One Cup Finsko těsně 4:3. Přímý souboj o druhé místo pro sebe domácí sborná rozhodla v Moskvě třemi góly v první třetině, jimiž odpověděla na úvodní trefu Seveřanů. Rusové mají šest bodů stejně jako vítězné Švédsko, ale doplatili na porážku ve vzájemném utkání. Ta je zatím jejich jedinou ztrátou v celé sérii Euro Hockey Tour během této sezóny.

Článek

Finové dokázali udeřit už po 46 vteřinách hry, když se Pesonen trefil parádně pod horní tyčku branky střežené Šesťorkinem. Jenže Rusové přiěli s bleskovou odpovědí a vyrovnáno bylo už za 51 sekund: Šalunov zkusil štěstí z ostrého úhlu ranou na bližší tyč a našel skulinku v Ortiově postavení.

V šesté minutě pykal za faul vysokou holí Mikkola a po závaru před finským brankovištěm zametl volný kotouč před Ortiem za brankovou čáru důrazný Jakovlev. V desáté minutě byl navíc ve správný čas na správném místě Tělegin, jenž uklidil puk do branky poté, co Kiselevičova rána prošla Ortiovi mezi betony a odrazila se od pravé tyčky.

Před polovinou utkání mohl snížit Hintz, jenže proti Šesťorkinovi neuspěl. Místo snížení přišla čtvrtá rána do vazu finského celku. Ten nevyužil početní výhodu a navíc si nedokázal pohlídat Kovalčuka při jeho návratu na led. Hvězdný kanonýr si pohrál s Ortiem a pak ho s přehledem překonal ranou na lapačku.

Přesto všechno ale nakonec ještě přišla zápletka. A měla i poměrně dlouhého trvání, neboť Finové do druhé přestávky snížili zásluhou Haapaly a hned po 15 vteřinách ze třetího dějství je přiblížil na rozdíl jediné branky nehlídaný Aaltonen. Kemppainen mohl zanedlouho vyrovnat, ale Šesťorkin byl proti. Po šancích sborné na něm v končící 56. minutě ztroskotal i Hartikainen. Závěrečná power play přišla vniveč.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást Euro Hockey Tour:
Rusko - Finsko 4:3 (3:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Šalunov (Ljubuškin, Antipin), 8. Jakovlev (Plotnikov), 10. Tělegin (Kiselevič, Ožiganov), 33. Kovalčuk (Dacjuk) - 1. H. Pesonen (Mankinen), 37. Haapala (Hartikainen, M. Aaltonen), 41. M. Aaltonen (Hartikainen). Rozhodčí: Rozhodčí: Hodek, Hradil (oba ČR) - Šeljanin, Sivov (oba Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 970.
Rusko: Šesťorkin - Bělov, Jakovlev, Kiselevič, Ožiganov, Antipin, Bereglazov, Gavrikov, Ljubuškin - Kovalčuk, Dacjuk, Plotnikov - Ničuškin, Svetlakov, Tělegin - Andronov, Tkačov, Barabanov - Kugryšev, Šalunov, Sannikov. Trenér: Oleg Znarok.
Finsko: Ortio - Lepistö, Koivisto, Peltola, Eronen, Lehtonen, Gröndahl, Mikkola - Hartikainen, M. Aaltonen, Haapala - Mankinen, Kemppainen, H. Pesonen - Manninen, Hintz, Osala - Nättinen, J. Lajunen, Suoranta. Trenér: Lauri Marjamäki.
Konečná tabulka Channel One Cupu:
1.Švédsko320018:76
2.Rusko3200110:76
3.Finsko310029:103
4.ČR310027:103

Reklama

Související témata: