Hlavní obsah

Vyprodáno na důchodce?! nechápali Češi. Jágr děkoval lidem a smekal před spoluhráči, Čechmánek se loučil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během svých kariér byli na narvané zimáky k prasknutí zvyklí. Že ale souboj českých hokejových legend proti těm slovenským při příležitosti 25. výročí od triumfu na olympiádě v Naganu bude sledovat vyprodaná O2 arena, samotní aktéři nečekali. „Krása, že na důchodce dorazí přes 17 tisíc lidí,“ rozplýval se brankář Roman Čechmánek, jeden ze šesti pamětníků zlata pod pěti kruhy, kteří se v Praze na ledě ukázali i v pátek.

Výborný brankář Čechmánek podržel český tým. Jsem rád, že mě v hokejovém mohli vidět vnoučciVideo: Sport.cz

 
Článek

„Nečekal jsem, že bude vyprodáno a musím říct, že si toho ohromně vážíme. Já, náš tým i slovenský kluci. Děkuju, že nám vzdáváte hold za to, jaká jsme byli speciální generace v Česku i na Slovensku. Hrozně moc si toho vážíme," říkal do mikrofonu aplaudujícím lidem v hale Jaromír Jágr, jenž jako kapitán přispěl k triumfu 6:3 nad Slováky gólem a asistencí.

Spolu s Čechmánkem a Jágrem vyjeli na led i jejich parťáci ze zlatých her 1998 Libor Procházka, Robert Reichel, Milan Hejduk, a David Moravec. Další šestka z tehdejšího hráčského kádru; Martin Ručinský, Martin Straka, Josef Beránek, Pavel Patera, František Kučera a Jaroslav Špaček; se postavila na střídačku vedle Slavomíra Lenera, jenž v Naganu dělal asistenta Ivanu Hlinkovi.

Sestřih z Utkání legend ČR - Slovensko. Gól si připsali i Jaromír Jágr s Robertem ReichelemVideo: Sport.cz

„S kluky z Nagana jsme jako rodina. Leckdo z nich už má šediny, ale pro mě se dneska zastavil čas a nejsem o ten den starší. Vrátil jsem se dvacet pět let zpátky. Panovala nádherná atmosféra, moc jsem si to užil. Když jsem na střídačce viděl kluky, jak tím žijou, fandí si, ale dokáží si i vynadat...," rozplýval se Slavomír Lener.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Robert Reichel střílí gól na 2:1 během hokejové exhibice v Praze.

„Neuvěřitelné, kolik dorazilo lidí. Fanoušci mají hlad po hokeji, když O2 arenu vyprodáme i my. Některé kombinace byly nádherné, snad to nebyl až tak nezáživný zápas. Motivace je v každém z nás pořád, stejně jako rivalita. Nikdo nechtěl prohrát," říkal dvojnásobný mistr světa David Moravec.

A stejně jako jeho spoluhráči smekal před výkonem Romana Čechmánka, jenž odchytal první polovinu zápasu a předvedl několik výborných zákroků. „Měl jsem ale respekt ze soupeře a obavy ze svého výkonu, protože jsem už devět let nechytal žádné utkání, což je strašně dlouhá doba. Vyhýbal jsem se tomu, abych šel do hokejové brankářské výstroje," překvapil trojnásobný mistr světa Čechmánek.

Jaromír Jágr vzpomíná na Nagano. Ivanu Hlinkovi by to dnes asi neprošlo, že vzal skoro půlku hráčů z EvropyVideo: Sport.cz

„Věděl jsem, že to bude náročné po fyzické stránce. Šlo o to udržet 30 minut koncentraci, to je nejtěžší. Nejste zvyklý koncentrovat se takovou dobu. Jsem rád, že jsem neudělal ostudu a že mě mohla rodina ještě naposledy vidět v hokejovém. Vnoučci viděli dědečka v hokejovém poprvé. Pro mě to mělo velký význam," dodal Čechmánek.

Češi triumfem 6:3 nad Slováky navázali na zářijovou výhru 5:4 v Bratislavě. „Chtěli jsme konečně český tým porazit. Je ale vidět, že někteří kluci stále hrají, u nás už moc ne. Myslím ale, že lidi si přišli na své a jsme opravdu vděční, že se hala vyprodala," prohlásil trojnásobný vítěz Stanley Cupu Marián Hossa, jenž se v pátek na ledě potkal i s mladším bratrem Marcelem a ze střídačky na ně dohlížel otec František.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr při rozbruslení před exhibicí k 25. výročí od vítězství na ZOH v Naganu.

„Je nádherné se takhle s českými i slovenskými kluky potkat. Máme spoustu vzpomínek a vždycky je o čem si povídat. Moc jsem si to užil, byla to výjimečná chvíle," dodával Marián Hossa a už vyhlížel rozbor zápasu u vychlazeného piva.

„Doufám, že se ještě někdy sejdeme (na ledě), zasloužili bychom si to. Někteří kluci nebyli na ledě snad deset let a klobouk dolů, jak to zvládli. Vidět, jak je hokej baví, je něco skvělého," uzavřel Jágr.

Reklama