Hlavní obsah

Zábojník v českém rekordu postoupil na ME do semifinále na 100 metrů prsa

První den mistrovství Evropy v Římě přinesl českému plavání první semifinálovou účast. Postaral se o ni Matěj Zábojník, který vylepšil vlastní český rekord na 100 metrů prsa na 1:00,63 minuty, přestože musel tuto distanci v dopoledním programu absolvovat dvakrát.

Foto: ČSPS/Martin Sidorják

Matěj Zábojník na archivním snímku

Článek

V rozplavbě totiž dohmátl na sedmém místě ve shodném čase 1:01,34 jako Izraelec Kristian Pitshugin. Dělil se s ním v tu chvíli o osmnáctou příčku v celkové klasifikaci, která byla v redukovaném pořadí poslední postupová. Po všech rozplavbách se proto museli utkat znovu v přímém souboji o semifinále.

Dvaadvacetiletý český reprezentant na o rok mladšího Izraelce dlouho mírně ztrácel, ale v posledních metrech ho předstihl. Dosaženým časem vylepšil o 26 setin vlastní národní rekord, který zaplaval v dubnu v Pardubicích. Semifinále ho čeká po půl sedmé večer.

Zábojník i jeho trenér Jiří Vlček považují postup do semifinále za velký úspěch. "Přece jen příprava je zaměřena na 200 metrů prsa a posunutí českého rekordu i na poloviční trati je vždy příjemný bonus. Jen je škoda, že se nepodařilo zaplavat takový čas v rozplavbách, aby měl Matěj klid. Příprava na swim-off byla rychlá, protože nebylo moc času po doplaváni rozplaveb, cca 30 minut, ale Matěj to zvládl jako zkušený závodník a podařilo se mu i odstranit drobné chyby z rozplaveb," uvedl kouč v tiskové zprávě svazu.

Naopak na 50 metrů motýlek měl český rekordman Jan Šefl k postupu do semifinále daleko. V rozplavbách časem 24,13 zaostal o šest desetin za svým maximem z dubnového závodu v Eindhovenu a obsadil 24. místo. K účasti v semifinálové šestnáctce by potřeboval rekord atakovat.

V tomtéž závodě zahájil evropský šampionát také znakař Tomáš Franta, který výkonem 25,26 zaostal o tři čtvrtě sekundy za osobním rekordem v této doplňkové disciplíně a zařadil se na 43. místo.

Reklama

Související témata: