Hlavní obsah

PŘÍKLEP EXTRA: Pastrňák svítil jako žárovka, ale musíme se naučit hrát šedesát minut, říká Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Parádní první třetina, pak už jen dohrávka. Čeští hokejisté na MS porazili Lotyšsko 5:1 a spravili si chuť po historickém trapasu s Rakouskem. V pořadu Příklep extra na Sport.cz úvodní část utkání, kterou národní tým ovládl 5:0, chválil bývalý útočník Radek Duda. Tomu se naopak nelíbilo, že tým ubral plyn, stejně jako skladba útoků. „Formace bych přeházel jinak, i když změna efekt přinesla. Ale stále vidím jen jediný fungující útok. Ve zbytku necítím chemii a dominanci, lajny mi přijdou složené na náhodu. Útok Smejkal – Černoch – Vrána tápe, to musí vidět i laik. Kuba je tam úplně uvařenej,“ kritizoval.

PŘÍKLEP EXTRA - Hokejové studio Sport.cz k zápasu Česko - Lotyšsko, v pořadu Příklep extra byl v roli experta Radek Duda.

 
Článek

O osudu utkání rozhodl český gólový uragán v úvodní třetině. „Trenérům všechno do puntíku vyšlo. Obrovské změny měly dobrý efekt. Naši rychle střídali a první třetina měla výborné tempo. Lajny skáčou na led jedna za druhou, puk stále lítá a hráči jsou stále čerství a vytvářejí si šance," oceňoval Duda.

Musel vypíchnout hlavně přínos Davida Pastrňáka, který si připsal gól a asistenci. „Jeho geniální nahrávky i střely, to si dnešní hokej žádá. Svítil jako žárovka. Je vidět jeho ohromná chuť hrát, jeho nápad a má ohromnou lásku ke sportu. To spoustě hráčů v Česku chybí," komentoval Duda.

Že přijede David Pastrňák z NHL a bude na MS dominovat? Není to pravda, říká Jaromír JágrVideo: Sport.cz

Expert pak chválil celou první formaci, tedy i Davida Krejčího a Romana Červenku. „Tihle tři luxusní hráči vedle sebe chemii mají a najdou si jí. Jsou to inteligentní hokejisté. To je skoro All-Star Game. Na druhou stranu soupeř v první třetině nepředvedl vůbec nic," podotkl Duda.

Ve druhé části gól nepadl, národní tým vyslal na branku jen čtyři střely. „Lotyšům pomohla výměna gólmana, nový impuls. Oklepali se a začali hrát lépe. Češi ale stále měli hru pod kontrolou, i když už nebyli tak aktivní jako v první dvacetiminutovce," mínil bývalý útočník.

České zvolnění se však Dudovi moc nezamlouvalo. „Buď můžeme nasázet dvouciferný výsledek, nebo polevit. My máme předpoklady spíše k tomu druhému. Takoví jsme, a to nikdo nezmění. Měli bychom se naučit soupeře dodělat," poznamenal kriticky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

V poslední periodě ovšem žádná změna nepřišla a soupeř navíc korigoval skóre. „Kdo přišel k televizi už na první třetinu, užil si v ní vlastně celý zápas. A ve zbytku utkání mohl jít žehlit. Potřebujeme se naučit hrát hokej šedesát minut, ne dvacet," nelíbilo se expertovi.

Změna by podle něj měla přijít hlavně ve třetí formaci. „Vrána potřebuje mít kreativního centra, který tvoří hru. Je střelec, k němu je potřeba jeden bojovník a jeden konstruktivní hráč," radil Duda.

Český tým zažehnal krizi a připsal si důležité vítězství. V sobotu na něj ale musí navázat v utkání proti Norsku, duel začíná opět v 19:20. „Budeme chtít úplně stejný nástup. Norové si budou chtít pokrýt hlavně naši první lajnu. Tam jsou rozdíloví hráči, kteří zvedají celý tým," dodal bývalý útočník.

Reklama