Hlavní obsah

Česko - Lotyšsko 5:1SESTŘIH: První třetina rozhodla. Češi spláchli Lotyšsko, trefil se Pastrňák i Hertl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Zohorna 1 : 0
5. Červenka 2 : 0
7. Špaček 3 : 0
17. Hertl 4 : 0
19. Pastrňák 5 : 0
42. Kulda 5 : 1
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

A pak že jeden hokejista nic nezmůže. David Pastrňák hned ve svém prvním zápase po příletu na mistrovství předvedl báječný výkon, kterým ale zároveň "nakazil" i zbytek týmu. Rázem z něj sršela chuť i bojovnost a především díky skvostné první třetině porazili Češi Lotyšsko 5:1. Následně sice reprezentace zvolnila, i tak se důstojně omluvila za blamáž proti Rakousku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Česko - LotyšskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Energie, kterou Pastrňák do týmu vnesl a kterou nabil i zbytek osazenstva, byla patrná od samotného začátku. Už po 17 vteřinách se hvězdný útočník objevil v první šanci, při druhém střídání zase skvěle předložil Hronkovi. Ale do vedení šli Češi "až" ve čtvrté minutě, kdy vyraženou střelu Hertla uzmul Hynek Zohorna a šikovným objetím překonal Merzlikinse.

O pouhých 56 vteřin vykouzlil Pastrňák báječnou nahrávku na Romana Červenku, který v přesilovce zvyšoval na 2:0, aby za necelé dvě minuty bekhendová střela Michaela Špačka za lotyšského brankáře zaplula potřetí. Nicméně lotyšský kouč ho nechal mezi tyčemi dál "trpět".

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hvězdná posila národního týmu David Pastrňák

Jen dva dny po zpackaném duelu s Rakouskem plnili Češi přesně to, co jim trenér Jalonen vyčítal. Rychle střídali, aby udrželi tempo, mnohem častěji stříleli, zoceleněji chodili do osobních soubojů. Celý tým najednou sršel rychlostí, nadšením. I kritizovaný útočník Vrána, který byl "degradován" do třetí formace, bojoval. Gólu se ještě do první přestávky dočkal Hertl a po báječné a milimetrové nahrávce Davida Krejčího i hrdina Pastrňák.

"Byl to úplně vyměněný tým. Od začátku jsme si řídili zápas, ale nebylo to jen o gólech. Napadali jsme, hráli jsme s pukem, dohrávali souboje. Konečně to nebylo o jedné lajně, ale o všech čtyřech i gólmanovi. To bylo hrozně důležité. Nesmíme se ovšem zastavit jen s jedním zápasem. Když takhle budeme pokračovat, můžeme tady dokázat velké věci," řekl útočník Tomáš Hertl.

Jestli Češi hráli v první třetině téměř dokonale, pak Lotyši zcela děsivě. Na střely národní tým vyhrál 17:3 a i lotyšský novinář Aivis Kalninš na Twitteru psal: "Nikdy, nikdy jsem neviděl tak katastrofální třetinu."

Až od druhé třetiny Lotyši vystřídali nebožáka Merzlikinse, přehodili z volnoběhu na dvojku a Češi naopak zvolnili. Soupeře dál neúnavně povzbuzovali věrní příznivci a rázem v této části sok na střely vyhrál 8:4, leč stav zůstával. Český tým na moment vystrašilo krátké odstoupení Vrány, který v závěru části odkulhal do kabiny. Po přestávce se ale vrátil.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tvrdý souboj u mantinelu

Na začátku třetí třetiny Lotyšsko sice snížilo, avšak Češi duel kontrolovali. Jakmile naskočila na led první formace, vždy museli Lotyši vyhlásit stav ohrožení. Ovšem gól už nepřidala.

"Někdy to tak bývá, že tým zpomalí. Jejich druhý gólman byl napumpovaný, ale šance tam byly pořád. Odehráli jsme dobrý zápas z obrany. Táhli jsme za jeden provaz. A hlavně že jsme vyhráli, protože poslechnout si českou hymnu na konci je nade vše," uvedl Hertl.

V pátek má reprezentace volno, v sobotu nastoupí proti Norsku.

Experti Sport.cz hodnotí v pořadu Příklep extra porážku českých hokejistů s Rakouskem na MSVideo: Sport.cz

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu ČR - RakouskoVideo: ČT sport, ČT sport

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku:
Skupina B (Tampere):
ČR - Lotyšsko 5:1 (5:0, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. H. Zohorna (Hertl, D. Sklenička), 5. Červenka (Pastrňák, Krejčí), 7. M. Špaček (Flek), 17. Hertl (H. Zohorna, Blümel), 19. Pastrňák (Krejčí, Červenka) - 42. Kulda (Rihards Bukarts, Džerinš). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Kroyer (Dán.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 5711.
ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jiříček, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Černoch, Smejkal - M. Stránský, M. Špaček, Flek. Trenér: Kari Jalonen.
Lotyšsko: Merzlikins (21. Šilovs) - Zile, Jaks, Rubins, Kulda, Čukste, Sotnieks, Mamčics - Balcers, Abols, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rihards Bukarts - Marenis, Batna, Roberts Bukarts - Krastenbergs, Smirnovs, Jelisejevs. Trenér: Harijs Vitolinš.

Reklama