Hlavní obsah

Proměna hokejisty Cháry. Zvládl polovičního Ironmana, skvěle zaběhl půlmaraton a sní o Havaji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu si střihl slavný maraton v Bostonu v solidním „hobíkovském“ čase 3:38. Jenže jak dokládají poslední týdny, byl to pro někdejšího hokejového obra Zdena Cháru pouze začátek jeho nové sportovní kariéry. Na počátku srpna zvládl polovičního Ironmana v Polsku, teď o víkendu se zaskvěl časem 1:33 na Rájeckém půlmaratonu. „Kdyby se mi jednou podařilo startovat na originálním Ironmanovi na Havaji, byl by to splněný sen,“ přiznal 46letý čahoun v rozhovoru pro slovenský Šport.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý hokejista Zdeno Chára v cíli Bostonského maratonu

Článek

Už jeho dubnové vystoupení v Bostonu ukazovalo, že si na maraton netroufl jen tak z voleje a že se na něj – byť jak přiznal pouze tři měsíce – připravoval. Nicméně jen o měsíc později absolvoval 50kilometrový terénní trail a teď při prázdninovém pobytu na Slovensku Zdeno Chára udivuje dál. V polské Gdyni zvládl polovičního Ironmana – tedy 1,9 km plavání, 90 kilometrů na kole a 21,1 kilometru běhu – za 4:11, přičemž závěrečný půlmaraton dal za 1:37.

O víkendu se zúčastnil i 40. ročníku Rájeckého půlmaratonu s výsledkem 1:33, což v jeho věku i figuře je velmi solidní čas.

„Když jsem se vrátil do USA, aktivně jsem běhal a jezdil na kole, až jsem se dostal do organizované komunity běžců. Ti mě motivovali, abych se připravil na Bostonský maraton. Po jeho absolvování jsem se soustředil na ultramaraton a i ten jsem zvládl. Potom jsem začal víc plavat a jezdit na kole, abych dal i triatlon," popsal Chára svou proměnu pro Šport. „Stále si dávám nové výzvy i cíle a podle toho mám nastavené tréninkové plány."

Na trati – podobně jako tomu bývalo na ledě – je se svou postavou nepřehlédnutelnou personou. Nicméně současný vytrvalostní trénink se podepsal na jeho váze, a tak zatímco při angažmá v NHL míval okolo 115 kilogramů, teď je to jen lehce nad metrák. „Neposiluji, nezvedám těžké činky, jen se udržuji. Cítím se dobře," vypráví. Ke konci hokejové kariéry se sice proměnil ve vegana, teď maso opět zařadil do jídelníčku.

Je zřejmé, že tréninkový dril, na který byl zvyklý z hokeje, zápal a poctivost ho i nyní v jiných sportovních oblastech poměrně výrazně a rychle posouvají dál. Hodně se věnuje plavání, protože právě při něm – vzhledem k chybějí technice – ztrácí. „Chci plavání vyladit, abych se i při něm cítil pohodlně a sebevědomě. Kolo a běh jsem měl během hokejové kariéry vždy jako součást přípravy."

A o čem teď sní? „Havaj je pro každého triatlonistu to nejkrásnější, co může zažít. Atmosféra a prostředí je tam úžasné. Ale nesnažím se dívat jen na to. Spíš se zaměřuji, abych se zlepšoval a cítil se fajn v maratonech či podobných vzdálenost. Ovšem kdyby se mi povedlo startovat na Ironmanovi na Havaji (3,9 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běh), splnil by se mi sen."

Dočká se?

Reklama

Související témata:
  0 : 2 Česko - Švédsko 0 : 2 dohráno
20240504T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švédsko
Česko vs. Švédsko
Česko
Švédsko
  Česko - Švýcarsko dnes 16 : 00
20240505T16 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.