Hlavní obsah

Hokejový obr Chára skvěle zvládl maraton v Bostonu, běžely ho i manželky českých hokejistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se svou figurou i mezi mumrajem tisíců běžců dokonale vyčníval a rovněž pohled na odhalené paže, na kterých se rýsovaly vypracované bicepsy, odkrýval, že tohle není „obyčejný“ běžec-hobík. Hokejový obr „v důchodu“ Zdeno Chára si v pondělí střihl slavný maraton v Bostonu a ač dozajista váží pořád přes metrák, zvládl ho v solidním čase 3:38:23. V davu nadšených běžců byly rovněž i dvě manželky českých hokejistů místních Bruins, Naomi Krejčí a Eliška Nosková a i ony doběhly ve velmi obstojném čase. A pak spěchaly na první zápas play off.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Bývalý hokejista Zdeno Chára dobíhá do cíle maratonu v Bostonu.

Článek

Chára je už roky vášnivý cyklista, který trénoval i s bratry Saganovými. Zvládl několik slavných stoupání z Tour de France a před 12 lety se dokonce zjevil na závodech v Hradci Králové. Také z toho je jasné, že má slušný vytrvalecký základ, aby se mohl pustit do běžeckého maratonu. Nicméně čas, v němž dokončil, dokazuje, že musel v posledních měsících zařazovat speciální běžecké tréninky.

„Velké díky patří mému týmu, se kterým jsem trénoval a který mě na závody připravil. Maraton je něco, co jsem vždycky chtěl dokázat zaběhnout a jsem hrdý, že se mi to podařilo," řekl Chára zámořským médiím.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Bývalý hokejista Zdeno Chára v cíli maratonu v Bostonu.

Bostonský maraton je fenomén, a tak u trati stojí statisíce diváků. I pro ně byl Chára se svou dvoumetrovou figurou nepřehlédnutelný, což dokazují mnohé záběry ze závodu. Řada příznivců pak na sobě měla dresy Bruins a legendu hokejového týmu hlasitě povzbuzovala. On pro změnu běžel se symbolickým číslem 3333, neboť sám na dresu nosil 33.

Letošní ročník byl také přípomínkou deseti let od teroristického útoku, který během maratonu v Bostonu spáchali islámští útočníci. Zabili tehdy tři lidi, další skoro tři stovky byly zraněny.

„Vždy na to budu vzpomínat jako na jednu z největších tragédií v historii tohoto města, ale zároveň to byl jeden z nejsilnějších momentů, kdy se lidé z Bostonu dokázali sjednotit. To, co tehdy ukázali, jak se spojili a navzájem podporovali, bylo pro nás všechny neskutečně motivující a inspirující," řekl Chára.

Jeho účast v běhu měla i charitativní rozměr, podobně jako ta Naomi Krejčí a Elišky Noskové, tedy dvou manželek českých hráčů Bruins. Krejčí, která si v minulosti střihla třeba půlmaraton v Pardubicích, dokončila v čase 3:55:47 a Nosková za 4:14:14, což je u žen velmi solidní výkon. „Jsem šťastná, že jsem splnila svůj cíl dostat se pod čtyři hodiny. Myslela jsem si, že budu v závěru unavená a budu muset zpomalit, ale všichni ti diváci vás napumpují energií, takže to i pro mě bylo snadné," citoval Naomi Krejčí list Boston Globe.

V cíli ji však nečekal manžel David, který tou dobou měl za sebou dopolední rozbruslení před večerním startem play off proti Floridě. Však i manželka vyprávěla, že oba dlouho čekali, jaký bude rozpis Stanley Cupu a ona Davida ponoukala, jestli nemůže na vedení zatlačit, aby obě sportovní události nebyly v jediný den.

Marně.

I proto rozhovor s novináři záhy s omluvou utnula: „Musím rychle jít." Spěchala domů, aby se osprchovala, najedla a pak s dcerkou a synem vyrazili fandit tátovi do TD Garden. Úspěšně, protože Bruins v úvodním mači proti Floridě vyhráli 3:1.

Zkrátka byl to pro celou rodinu vydařený sportovní den.

Reklama