Hlavní obsah

Červenka: Díra byla hluboká, propadala se v ní brusle. Hodinu se nehrálo, záchranou byli až hasiči

Aktualizováno

Nejprve dvougólová sprcha od Andrého Peterssona, který v rozmezí pouhých čtyřiceti vteřin zajistil Švédům vedení 2:0, přesně půl minuty po druhém zásahu 32letého útočníka přišel v Českých Budějovicích další problém. Hodně zásadní. U pravého mantinelu v obranném pásmu Seveřanů došlo k trhlině v ledu, která se musela zacelit, a tak úvodní zápas české hokejové reprezentace v nové sezoně musel být přerušen. Ve 20:23, skoro po hodině, padl finální verdikt. Utkání mohlo pokračovat, Češi ale na úvod turnaje Karjala prohráli 1:4, Petersson nakonec dokonal hattrick.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ledaři opravují plochu během utkání hokejové reprezentace v rámci Turnaje Karjala se Švédskem.

Článek

Ledaři se snažili problém spravit, moc se jim to ale nedařilo. Ruku k dílu přiložili i oba hlavní arbitři ze Švýcarska a Německa, ani oni ale moc úspěšní nebyli. Kluziště Budvar arény v tu chvíli připomínalo spíše veřejné bruslení, jak se po něm proháněli všichni hráči, aby se udrželi v „provozní teplotě".

Jenže po deseti minutách oba týmy odpochodovaly do kabin. „Seděli jsme v šatně a čekali na verdikt rozhodčích, jestli nás ještě pustí hrát. Byli jsme rádi, že jsme dostali zelenou, bohužel ale moc rychle po kontaktním gólu na 1:2 přišla rychlá odpověď Švédů, kteří si pak už výsledek pohlídali," říkal obránce Jan Ščotka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Filip Chlapík sleduje opravu ledové plochy během utkání v Českých Budějovcích proti Švédsku.

Led byl v daném místě měkký, k jeho ztvrdnutí by nepomohla ani rolba. Čekalo se, jestli led sám ztvrdne. Jinak by se pokračovat nemohlo, protože by byla ohrožena bezpečnost všech aktérů utkání.

Obě mužstva se s rozhodčími domluvila, že po další 10minutové pauze padne definitivní verdikt. Možnosti byly jen dvě, pokračování v zápasu, nebo jeho předčasné ukončení, pokud by se situace nezlepšila.

Na led se po zhruba čtvrthodině vrátili hlavní sudí, kapitáni Roman Červenka s Linusem Johanssonem si bruslemi zkusili přejet postižené místo. Přítomni byli i zástupci obou realizačních týmů. „Řešili jsme asi na třikrát, jestli je to hratelné. Ze začátku byla díra v ledu hluboká, úplně se v ní propadala brusle. Postupně se to ale různým zmražováním zlepšovalo, prospěl tomu čas," líčil český kapitán, jenž se soupeřem projevil vůli utkání dohrát.

Speciální situace. Nikdo na to není zvyklý, říká o přerušení zápasu Patrik PoulíčekVideo: Sport.cz

Do opravy ledu se zapojili také hasiči, kteří se zamrzání inkriminovaného místa pokusili urychlit pomocí hasícího přístroje s tekutým dusíkem. Ve 20.23 h, téměř po hodinové pauze, hlasatel na stadionu za bouřlivého aplausu více než šesti tisíc diváků vyprodané Budvar arény oznámil, že se bude pokračovat.

„Rozhodčí to do značné míry nechali na nás. Jen jsme se s tím švýcarským sudím Mischou Hebeisenem bavili, že jsme podobnou situaci zažili společně před pár týdny v Rapperswillu, tam ale led zamrzl rychleji. Tady mi přišel opravdu hodně špatný. Nevím, jestli to bylo teplem v hale nebo se šetří energie na chlazení, ale těžko se kontroloval puk," vykládal Červenka.

„Dlouhá pauza byla krajně nepříjemná pro obě mužstva, složité bylo při tom čekání udržet hlavu v zápase. Od kluků v šatně padaly různé příhody, já ale něco podobného nezažil za celou kariéru. Nicméně chuť dohrát to u nás byla silná," říkal útočník Filip Chlapík.

Rozhodčí ale upozornili, že pokud by se ve zbylém průběhu zápasu vyskytl stejný problém, utkání bude ihned předčasně ukončeno. Na to nakonec nedošlo, Češi prohráli 1:4, když jejich čestný úspěch zaznamenal právě Chlapík v 41. minutě korigující na 1:2. „Branka, která nevede k vítězství týmu, vždy chutná trochu hořce," posteskl si útočník.

Reklama

Související témata: