Hlavní obsah

Česko - Finsko 2:1Vítězné tažení pokračuje. Reprezentace vyhrála pod Rulíkem i čtvrtý zápas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hokejová reprezentace pod novým koučem Rulíkem pokračuje na vítězné vlně. Národní tým po třech výhrách na listopadové Karjale vstoupil úspěšně také do prosincového turnaje Euro Hockey Tour, když v pražské O2 Areně porazil Finsko 2:1. I přes těsné skóre se znovu prezentoval sebevědomou a aktivní hrou. V pátek se Češi přesouvají do Švýcarska, kde turnaj pokračuje.

Sestřih utkání Švýcarských hokejových her: Česko - FinskoVideo: Český hokej

 
Článek
Fotogalerie

„Čtvrtá výhra v řadě je příjemná, ale čeká nás spousta práce. Z každého zápasu se musíme poučit, i když se vyhraje, a jít tak postupně k tomu, co bude v sezoně nejdůležitější,“ řekl trenér Rulík po utkání.

Nebyl to sice na úvod zápasu fičák, jaký předváděli Češi na prvním turnaji. I tak byli v úvodní dvacetiminutovce herně lepší, soupeře přestříleli 11:3 a ve dvou velkých šancích, z toho jednom sólu, se zjevil Ondřej Kovařčík. Jenže i tak vyprodaná O2 Arena smutně hleděla na obří kostku nad ledem, která o první přestávce ukazovala finské vedení 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Aleksi Saarela z Finska překonává českého brankáře Dominika Pavláta.

Do něj se přitom hosté dostali z ojedinělého úniku, když Lammikko vyhodil z obranného pásma puk, zmocnil se ho Suomi a následně ujížděl se Saarelou 2 na 1, přičemž druhý jmenovaný bekhendovou kličkou oklamal brankáře Pavláta.

„Věděli jsme, že nás nejvíc mohou potrestat z rychlých brejků. Dva góly z nich nám dali v prvním zápase, dnes taky jeden. Obránce se zapojil do útoku, ale nebyl zajištěný útočníkem, z čehož vzniklo přečíslení. Takže musíme pilovat souhru a komunikaci,“ věděl Rulík.

I tak ale výkon a aktivní hra z první třetiny dávaly velkou naději, že se skóre v dalším průběhu změní.

Bratrská spolupráce zafungovala. Brácha říkal, že už jsem měl tolik šancí a už mi nechtěl ani nahrávat, popisuje Ondřej Kovařčík gólovou situaciVideo: Sport.cz

A změnilo. Jen krátce po začátku druhé třetiny využil Pyrochta chybného finského střídání, nasměroval prudký pas na Kousala, který v útočném pásmu našel Tomáška, jenž bekhendovou kličkou vyrovnal. Byl to už jeho čtvrtý gól z třetího reprezentačního startu v této sezoně!

Brzy navíc mohlo být ještě lépe. Sám před Säterim se zjevil Pyrochta, později i Filippi, ovšem ani jeden z nich neuspěl. Tým se však nadále spoléhal na rychlý přechod do útoku, pomáhal si rychlými pasy, jistě si počínal i Pavlát, tak jak se na Dominika s číslem 39 v brance sluší.

Ve třetím dějství Češi zprvu odolávali finskému náporu, přežili bez úhony i oslabení a pak se díky útoku, jenž si to tuze zasloužil, dočkali vítězného gólu. Michal Kovařčík vystřelil, k odraženému puku se propracoval jeho bratr Ondřej a jejich první společný zápas v reprezentaci tak okořenil důležitou trefou.

„Hráli skvěle. Patřili k nejlepším na ledě a byli odměněni druhou branku. Ta se mi strašně líbila, protože to bylo přesně to, co od nich očekáváme. A oni to ukázali na ledě. Dali rozdílový gól, ale celý zápas sehráli výborně,“ prohlásil Rulík.

V pátek se tým přesouvá do Švýcarska, kde ho v sobotu čeká střet s domácím výběrem (18.00), v neděli pak hrají proti Švédsku (13.00).

Videogalerie ze zápasu Česko - Finsko

Švýcarské hokejové hry, součást Euro Hockey Tour (Praha):
Česko - Finsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 22. Tomášek (P. Kousal, Pyrochta), 50. O. Kovařčík (M. Kovařčík) - 8. Saarela (Suomi, Lammikko). Rozhodčí: Holm (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Hynek, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 17.013.
Česko: Pavlát - Kundrátek, F. Král, M. Jandus, Pyrochta, Zábranský, Mašín, Knot, Ticháček - Řepík, M. Špaček, Červenka - M. Stránský, Filippi, D. Voženílek - P. Kousal, Tomášek, Lenc - Flek, M. Kovařčík, O. Kovařčík. Trenér: Rulík.
Finsko: Säteri - Eronen, Rissanen, Kemiläinen, Ohtamaa, Pokka, Winberg, Latvala, Leppänen - Saarela, Lammikko, Suomi - Pajuniemi, Ruotsalainen, Hakulinen - Pakarinen, Tyrväinen, Innala - Salomäki, Hyry, Mäenalanen - Liedes. Trenér: J. Jalonen.
1.Česko4400015:612
2.Švédsko3200110:106
3.Finsko4100310:133
4.Švýcarsko300033:90

Reklama

  3 : 4 pp Česko - Kazachstán 3 : 4 pp   dohráno
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán