Hlavní obsah

Kanada - Česko 2:0Češi vyšli proti Kanadě střelecky naprázdno a na MS je čeká bitva o bronz

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Hall 1 : 0
30. Spezza 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Senzaci nezvládli. Česká hokejová reprezentace podlehla v sobotním semifinále domácího mistrovství světa dosud suverénní Kanadě 0:2 a v neděli od 16:15 si stejně jako na loňském šampionátu v Minsku zahraje o bronzové medaile. Góly výběru Javorového listu zařídili Hall se Spezzou, svěřenci Vladimíra Růžičky se cítili ve druhé třetině za stavu 0:2 poškozeni verdiktem rozhodčích, kteří jim kvůli domnělému postavení Koukala v brankovišti neuznali regulérní trefu. V bitvě o třetí místo čeká Čechy v neděli od 16.15 tým Spojených států (on-line reportáž na Sport.cz, přímý přenos vysílá ČT Sport).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný Jaromír Jágr (vpravo) a Michal Vondrka po semifinále s Kanadou.

Článek
Fotogalerie

Čeští fanoušci o semifinále s Kanadou

Češi na svého soupeře vyrukovali i s Tomášem Plekancem, který do Prahy dorazil až v pátek odpoledne. Forvard Montrealu se postavil do středu druhé útočné formace k Jágrovi s Červenkou na křídlech. Jiří Novotný se proto posunul do čtvrté řady, a tak roli třináctého útočníka plnil benjamínek Dominik Simon, přičemž Tomáš Hertl se na soupisku pro utkání ani nevešel.

Kanada sice před semifinále neztratila ani bod a udržovala si průměr více než sedmi vstřelených branek na zápas, Růžičkova parta ale do duelu nenastoupila s přehnaným respektem. Ba naopak. Výborně bruslila, hrála agresivně a na svého soupeře vlétla. Hned v první minutě ujel Červenka, jenže branku netrefil, v páté minutě zase po parádním pasu Jágra zakončoval Plekanec, ale jen do Smithe. S přibývajícími minutami však čím dál častěji začal hrozit i výběr Javorového listu.

V šesté minutě chyboval při rozehrávce Jordán, k puku se dostal Hall a trefil horní tyčku. Na druhé straně potom gólman Smith namazal Zaťovičovi, ten ovšem trestuhodně minul úplně prázdnou branku. A tak platilo otřepané nedáš dostaneš. Eberle se protáhl za záda vracejícího se Vondrky, místo očekávané střely předal kotouč Hallovi, jenže neměl problém trefit zblízka opuštěnou klec.

Rozhodčí Bulanov Čechům upřel rgulérní gól

S úvodním gólem se svěřenci kouče McLellana uklidnili a začali přebírat iniciativu. Výborný Pavelec ovšem lapil dělovku Girouxe, skvěle betonem vykopl pokus O´Reillyho a pak měl i štěstí, když ho podruhé zachránila branková konstrukce. Ovšem i před Smithem to párkrát hořelo, při obrovském závaru v brankovišti doklepával puk do branky Novotný, již překonaného gólmana ale na brankové čáře zachránil Novotný.

V samém závěru úvodního dějství uzamkla čtvrtá kanadská formace svého soupeře v jeho obranném pásmu a po ráně Ennise zvonila za Pavelcem tyčka už potřetí. První přestávka českému týmu příliš nepomohla a tlak Kanaďanů sílil. I kvůli první vyloučení v zápase Čáslavy. V následné přesilovce překazil Crosbymu radost z gólu obětavým skokem do jeho střely Novotný a pak Ennis tečoval chytře mimo Pavelcův dosah, jenže znovu do brankové konstrukce. Už počtvrté v zápase...

V polovině utkání ale vyslal nenápadný pokus zpoza obránce Krejčíka Spezza, zacílil přesně mezi betony a svým 14. bodem na turnaji si upevnil pozici nejproduktivnějšího hráče a zvýšil na 2:0. Český tým se po dlouhé době osmělil až ve 35. minutě, Voráček však neuspěl ani nadvakrát.

Necelé dvě minuty před třetí sirénou už ale vyprodaná O2 arena vybouchla radostí. Střela Jordána totiž prošla až za Smithe, Čechům ale regulérní gól sebral rozhodčí Bulanov, který snad jako jediný viděl postavení Koukala v brankovišti. „Je pro mě nepochopitelné, že to neuznali. Gólmana jsem se ani nedotkl a nejsem si ani jistý, že jsem měl jednu brusli v brankovišti," divil se Koukal a bezprostředně po verdiktu arbitrů si svou zlost vylil prásknutím hokejky do plexiskla.

Češi se ale nevzdávali, ve třetí periodě se tlačili do útoku, zatímco Kanada už se nikam nehnala a soustředila se jen na pozornou defenzivu. Náznaky šancí ale přicházely, jako třeba po průniku Novotného, který pak ale zamířil nad branku. Skóre už se ale do konce zápasu nezměnilo, českému týmu v samém závěru nepomohla ani početní výhoda při hře bez brankáře.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále
ČR - Kanada 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 8. Hall (Eberle, Crosby), 30. Spezza (Duchene, Hamhuis). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Carnathan, McIntyre (oba USA). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 17.383 (vyprodáno).
Česko: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Plekanec, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, Novotný, Zaťovič - Simon. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Kanada: M. Smith - Burns, Hamhuis, Barrie, Muzzin, Wiercioch, Ekblad, Savard - Seguin, Giroux, O'Reilly - Eberle, Crosby, Hall - Spezza, Duchene, MacKinnon - Toffoli, Couturier, Eakin - Ennis. Trenéři: Todd McLellan, Peter DeBoer, Bill Peters a Jay Woodcroft.
Získají čeští hokejisté na domácím MS bronzové medaile?
ano
74,8 %
ne
25,2 %
Celkem hlasovalo 5009 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství světa v hokeji 2015

  • Čtvrtfinále

  • 14.05.15      16 : 15 Praha
    Kanada Kanada Bělorusko Bělorusko
    9 : 0
  • 14.05.15      20 : 15 Praha
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    5 : 3
  • 14.05.15      19 : 15 Ostrava
    Švédsko Švédsko Ruská federace Rusko
    3 : 5
  • 14.05.15      15 : 15 Ostrava
    Spojené státy USA Švýcarsko Švýcarsko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 16.05.15      15 : 15 Praha
    Kanada Kanada Česká republika Česko
    2 : 0
  • 16.05.15      19 : 15 Praha
    Ruská federace Rusko Spojené státy USA
    4 : 0
  • Finále

  • 17.05.15      20 : 45 Praha
    Kanada Kanada Ruská federace Rusko
    6 : 1
  • 17.05.15      16 : 15 Praha O 3. místo
    Česká republika Česko Spojené státy USA
    0 : 3