Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:2 SNČeši znovu porazili Slováky. Drama rozhodli až v nájezdech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Horák 1 : 0
14. Baláž 1 : 1
23. Lenc 2 : 1
28. Faško-Rudáš 2 : 2
65. Lenc (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvakrát v odvetě na ostravském ledě vedli, opakovaně ale dovolili slovenskému celku vyrovnat. Nakonec tak dosavadní neporazitelnost během přípravy na letošní MS čeští hokejisté uhájili až po nájezdech, které rozhodl druhým gólem v zápase Radan Lenc. Po čtvrtém z devíti utkání před šampionátem se trenér Kari Jalonen odhodlal k dalšímu škrtu v kádru, na jeho rozhodnutí se ale čekalo do pozdního pátečního večera.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči České republiky se radují z vítězství nad Slovenskem.

Článek
Fotogalerie

Česko mělo, stejně jako o den dřív, skvělý vstup do utkání. Hned při druhém střídání dokázal otevřít skóre vkleče střílející Horák. Domácí tak od 77. vteřiny vedli. Slovenský celek se ale tentokrát snažil o hodně důrazný styl hry, nezaostával ani pohybem a zaslouženě se dočkal vyrovnání.

Autor úvodní branky utkání seděl na trestné lavici za hákování, když elitní lajna soupeře dobře rozjela přesilovkovou kombinaci zakončenou Balážem, který kdysi v Ostravě působil. Reprezentanti celou dobu naráželi na zahuštěný prostor ve středním pásmu a dost obtížně pronikali s pukem až před slovenskou branku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva Matúš Sukeľ ze Slovenska, David Tomášek z České republiky a brankář Stanislav Škorvánek ze Slovenska.

Povedlo se to opakovaně Lencovi. V prvním případě se kotouč otřel o horní tyčku, ve druhém už si po teči krajánka ze švédského Jönköpingu našel cestu do sítě, což znamenalo rychle využitou přesilovku a tedy trest hned za první vyloučení soupeře v zápase.

Kdo bude chytat za Česko na mistrovství světa? Diskuse v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Češi, kteří tentokrát nechali odpočívat nejlepšího střelce přípravy na MS Fleka (5 gólů ve třech zápasech) se hodně nutili do útoku a zdálo se, že začnou diktovat tempo zápasu. Třeba Beránkova šance vyloženě po gólu volala. Jenže stačilo jedno zaváhání v obraně, Kundrátek nezachytil puk a z bleskového přečíslení bylo vyrovnáno. Postaral se o to liberecký útočník Faško-Rudáš.

Od té chvíle se prakticky hrálo jen před Škorvánkovou svatyni, což dokládal i poměr střel 13:4 ve druhé části. Na brankáře z Michalovců si ale reprezentanti nepřišli, při tutovkách pohořeli Kovařčík, Zohorna, Beránek i Tomášek, takže třetí dějství začínalo za nerozhodného stavu 2:2. Slovenský tým nemínil dát svou kůži lacino, v základní hrací době už další gól nepadl a šlo se do prodloužení. V něm se faulu dopustil Gernát, ale česká přesilovka byla bídná. Žádné akutní nebezpečí pro branku hostů nepřinesla.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Jozef Baláž ze Slovenska se raduje z gólu proti Česku.

Když pak zahodil své sólo i Smejkal a na druhé straně Hrubec zázračně vychytal Lantošiho, vítěze nakonec musely určit až nájezdy. „Dva zápasy ve dvou dnech po sobě jsem zvyklý ze švýcarské ligy. Pánik si mě ale docela vychutnal, s tím jsem opravdu nepočítal," přiznal Hrubec, na nějž vyzrál jen první ze slovenských exekutorů. Další čtyři, kteří mají shodně všichni zkušenosti z české extraligy, už vychytal. Konkrétně šlo o Sukela, Holešínského, Faško-Rudáše a Gernáta.

Na české straně uspěli Špaček a autor vítězné branky Lenc, takže Horkého, Tomáška ani Smejkala neúspěšný nájezd mrzet nemusel. „Volil jsem jedno ze svých tří oblíbených zakončení. Oproti prvnímu zápasu, kdy jsme došli pro jasnou výhru 5:1, jsme v odvetě tolik nevyužívali šance a taky občas propadli, ale nakonec jsem zase výhru utrhli pro sebe," prohlásil Lenc.

Euro Hockey Challenge v Ostravě:
Česko - Slovensko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. R. Horák (Tomášek, Horký), 23. Lenc (R. Horák, Sobotka), rozhodující sam. nájezd Lenc - 14. J. Baláž (Čacho, Lantoši), 28. Faško-Rudáš (Takáč). Rozhodčí: Mrkva, Kubičík - Lederer, Axman (všichni ČR). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. Diváci: 2946.
Česko: Hrubec - Ščotka, Jordán, Kundrátek, Kempný, Kučeřík, Němeček, Pýcha, Moravčík - Lenc, M. Špaček, Smejkal - Tomášek, R. Horák, Horký - H. Zohorna, Sobotka, Chlapík - O. Beránek, M. Kovařčík, A. Najman. Trenér: Kari Jalonen.
Slovensko: Škorvánek - M. Ivan, Gernát, Golian, Gajdoš, Jánošík, Beňo, Gachulinec - Pánik, Lantoši, J. Baláž - Holešinský, M. Sukeľ, Kudrna - Faško-Rudáš, Tamáši, Takáč - Petráš, Čacho, Lunter. Trenér: Craig Ramsay.

Reklama