Hlavní obsah

Česká dvacítka udělala dojem. Krizi mládežnického hokeje to ale neřeší, ví Přerost

Kdyby na začátku šampionátu v Kanadě od někoho slyšel, že hokejová dvacítka skončí pátá, bral by takové umístění všemi deseti. Trenéra Miroslava Přerosta ale také napadá otázka, kdy se zase čeští mladíci přiblíží možnosti sáhnout na medaili.

Foto: ČTK/AP

Oporou českého týmu je brankář Petr Mrázek

Článek

Pořád vám leží v hlavě nešťastný gól po přehlédnutém ruském faulu v prodloužení?

Být takhle blízko semifinále, to se dlouho nemusí opakovat. Perfektně se vyladila týmová chemie, touha něco dokázat byla znatelná a někdy se stane, že díky tomu i podceňovaný tým udělá výsledek na úkor favorita. Dokázali jsme to s Američany a s Rusy byla šance znovu. Škoda že nevyšla.

Tušil jste předem, jaký trumf získává mužstvo v brankáři Mrázkovi?

Skvělý gólman je pokaždé základ a hra týmu byla odrazem obrovské jistoty v brance. Pod dojmem toho, co předváděl Mrázek, rostli i další hráči a šli za hranici svých možností. Bylo vidět, že mají chuť na sobě pracovat. To jsem loni nepozoroval.

Trenér hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerostfoto: Právo/Jan Handrejch

Slibuje letošní sympatické vystoupení zastavení krize českého mládežnického hokeje?

Zanechali jsme na turnaji dobrý dojem, jenže o českém hokeji to nevypovídá nic. Kluci uspěli díky týmovému pojetí, tvrdě pracovali. Jenže problémy v práci s mládeží u nás to neřeší.

Co je tedy pro zlepšení nutné udělat?

Hlavně hráči na sobě musejí chtít pracovat, hodně se musí zlepšit i činnost v klubech. Přijmout moderní trendy a nemyslet si, že je všechno v pořádku. Potřebujeme co nejvíc hrát s těmi nejlepšími a učit se. Snad výsledkem z Calgary získáme zpět trochu respektu a zájmu soupeřů, který jsme ztratili.

Končí vám smlouva, budete u dvacítky pokračovat?

Rád bych, ale musím počkat, jak se vyjádří vedení svazu. Ale vzpomínám, že před dvěma lety, kdy jsem dvacítku přebíral, nikdo neměl odvahu ani chuť se do toho pustit. To víte, pro nikoho není snadné být tři týdny přes Vánoce od rodiny.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko