Hlavní obsah

Českou hokejovou reprezentaci zasáhl covid

Hokejový národní tým připravující se v Praze na ZOH v Pekingu řeší problém s covidem. Z dvanácti hráčů KHL, kteří se mají postupně připojovat k reprezentaci, má šest pozitivní test na koronavirus.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká reprezentace řeší problém s covidem. Ilustrační foto.

Článek

Vedení národního týmu jména pozitivních hráčů neuvedlo. Hlavní trenér Filip Pešán ale při páteční videokonferenci s novináři prozradil, že tři ze šesti nakažených hráčů v minulých dnech již s národním týmem trénovali v pražské O2 areně.

A protože se dále nechal slyšet, že v pátek byli na ledě jen obránci Klok, Jeřábek, Šulák a útočník Lenc, dá se snadno dopočítat, že covid pozitivní jsou brankář Will a obránci Knot s Mozíkem. Další tři pozitivní záchyty jsou mezi pěticí hráčů, kteří s národním týmem teprve měli začít trénovat – jde o brankáře Hrubce s Bartošákem, obránce Skleničku a útočníky Hyku se Sedlákem.

„A zbylí dva hráči z této skupiny měli při odletu ze svého klubu negativní výsledek, po příletu do Česka v úterý, resp. středu pozitivní a teď už jsou po dvou dnech zase negativní. Je v tom hrozný guláš. Situace se mění v řádu hodin," prohlásil hlavní trenér národního týmu Filip Pešán s tím, že žádný z pozitivně testovaných hráčů netrpí příznaky onemocnění omikronem.

Sportovci či členové realizačních týmů, kteří 30 a méně dní před odletem prodělali koronavirus, musejí mít před odletem na ZOH pět negativních PCR testů v pěti po sobě následujících dnech a schválení čínské strany, že můžou odcestovat.

Reprezentace se tak v O2 areně připravuje s velmi omezeným počtem hráčů. Od pondělí, kdy s přípravou začala, žádný den netrénovali více než čtyři hráči. „Výsledky testů jsou každý den jiné. Až ráno v den tréninku vždycky řeším, kolik lidí je schopno trénovat. V současné situaci nejsem schopen říct, kdo jak dlouho bude v izolaci nebo karanténě," uvedl Pešán.

Karanténu lze opustit po pěti dnech a s negativním PCR testem. „Máme dvě skupiny hráčů – ti negativní pokračují v tréninku. Druhá skupina už s týmem není, hráči v ní budou podrobováni dennímu testování, a jakmile výsledek umožní, měli by se vrátit do přípravy. Všichni lékaři nás ubezpečovali, že u varianty omikron je velmi pravděpodobné, že se k týmu připojí relativně brzy," prohlásil tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund s tím, že k nároďáku už se sice připojil asistent trenéra Jaroslav Špaček, naopak další z asistentů Martin Straka zůstává v domácí izolaci.

„Situace není jednoduchá. Popereme se s ní, ale ideální to není. Tréninky v tak malém počtu jsou atypické, vlastně se jen snažíme hráče udržovat v provozní teplotě. Moc toho natrénovat nejde," pokrčil rameny Pešán.

Od sobotního večera se zdraví reprezentanti z KHL uzavřou v Praze do bubliny, kdy až do odletu naplánovaného na čtvrtek 27. ledna se budou pohybovat jen mezi O2 arenou a hotelem s ní sousedícím. Ti, kteří opustí karanténu, by se k nim měli připojovat.

Je však otázkou, jestli 27. ledna opravdu do Pekingu odletí všech 12 krajánků z KHL. „Budeme muset operativně reagovat. Uvidíme, v kolika skupinkách vůbec do Číny odletíme," řekl Pešán. Reprezentanti působící v české extralize a finské, švédské a švýcarské soutěži, které stále pokračují, mají do Pekingu odletět ve středu 2. února.

I proto je vedení národního týmu v kontaktu s náhradníky pro Peking. „Jsou nainformovaní tak, aby s námi byli připraveni odletět," potvrdil Pešán a po dohodě s dalšími členy realizačního týmu se rozhodl současný kemp pro borce z KHL nerušit.

„I tahle varianta sice byla ve hře, rozhodli jsme se ale pokračovat, když od soboty nastupujeme do přísné bubliny. Kdybychom kemp zrušili, taky bychom mohli tři dny před odletem zjistit, že máme půlku týmu pozitivní," míní hlavní trenér.

V sobotu pak reprezentace plánuje zveřejnit jméno posledního, 25. hráče nominovaného na ZOH. Očekává se, že by jím měl být liberecký obránce Ladislav Šmíd. Konečná nominace se uzavře v pondělí, pak už v ní lze provádět změny jen ze zdravotních důvodů. Seznam náhradníků i kvůli hrozbě covidu čítá 30 jmen.

6. února odehrají svěřenci Filipa Pešána v čínské metropoli jediné tréninkové utkání se Švédskem. V základní skupině se Češi v Pekingu střetnou ve středu 9. února s Dánskem, v pátek 11. února se Švýcarskem a v sobotu 12. února s Ruskem.

Reklama

Související témata: