Hlavní obsah

Čtvrteční Den D: Jalonena odvolají, mají i nástupce. K reprezentaci by se měl vrátit Nedvěd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětatřicet dní od čtvrtfinálového vyřazení s USA a historicky nejhoršího umístění na MS v podobě osmého místa konečně najde ve čtvrtek rozuzlení nekonečná sága s názvem „Co s Karim Jalonenem?“. Podle informací Sport.cz bude hlavní trenér i se svým realizačním týmem od české hokejové reprezentace velmi pravděpodobně odvolán. Jedenáctičlenný výkonný výbor v čele s prezidentem svazu Aloisem Hadamczikem v tom případě zvolí nástupcem 63letého Fina dosavadního kouče dvacítky Radima Rulíka. To však zdaleka nemá být všechno...

O kouči Jalonenovi zatím nerozhodnuto. Výkonný výbor si nechá vypracovat zprávu. Chce vizi pro MS 2024Video: Sport.cz

 
Článek

Když výkonný výbor řešil Jalonena 8. června poprvé, výsledkem bylo, že pověřil finského stratéga, aby spolu s generálním manažerem nároďáku Martinem Havlátem vypracovali zprávu obsahující vizi, jakým aktivním stylem by se reprezentace měla za rok v květnu prezentovat na šampionátu v Praze.

Hokejovou generalitu však sepsaný dokument o koncepci neuspokojil. A tak ve čtvrtek bude výkonný výbor zasedat už potřetí v rozmezí pouhých tří týdnů. Teď už by měl verdikt konečně padnout.

Robert Reichel a Slavomír Lener o kouči Jalonenovi u národního týmu. Konečně máme hráče a na MS je nevezmemeVideo: Sport.cz

A Jalonen podle všeho nepřežije. Z funkce bude odvolán rok před koncem platného kontraktu i za cenu toho, že mu svaz bude muset vyplatit odstupné. To by mělo činit 6 milionů, jak na svém Facebooku propálil jeden z členů výkonného výboru Jaromír Jágr. Spolu s rodákem z Oulu skončí i jeho asistenti Libor Zábranský a Martin Erat.

Kdo sedí ve výkonném výboru a rozhoduje o Jalonenovi:
Prezident:
Alois Hadamczik
Viceprezidenti:
Petr Bříza
Aleš Pavlík
Členové:
Marek Chmiel
Jaromír Jágr
Milan Vacke
Daniel Sadil
Bedřich Ščerban
Jiří Šindler
Jiří Šlégr
Aleš Kmoníček

Není tajemstvím, že pokud se tak opravdu stane, k áčku povýší dosavadní kouč juniorské reprezentace Radim Rulík, jenž byl na začátku května odvolán v Pardubicích. K seniorské reprezentaci by si s sebou vzal i své asistenty Marka Židlického s Jiřím Kalousem (zároveň trenér Mladé Boleslavi), s nimiž na přelomu roku dovedl dvacítku k senzačnímu stříbru na MS.

Co na tom, že tento trojlístek výkonný výbor svazu před pouhými třemi týdny potvrdil jako trenéry juniorského nároďáku i pro nadcházející sezonu.

Budeme chtít od Jalonena slyšet, jakou hrou se chce prezentovat v Praze, prozrazuje HadamczikVideo: Sport.cz

Jimi ale nezůstanou. Výkonný výbor v čele s Hadamczikem si už vyhlédl náhradu. Dvacítku by měl převzít 53letý Patrik Augusta, jenž poslední čtyři sezony vedl extraligový Liberec. Asistenta mu má dělat někdejší reprezentační obránce Pavel Trnka, kouč vítkovické juniorky.

U reprezentačního áčka však má dojít k další změně. Po neúspěšném šampionátu v Tampere a Rize se kritika snesla i na bedra generálního manažera Martina Havláta. Někdejšímu vynikajícímu útočníkovi s téměř 800 starty v NHL byla ve srovnání s jeho předchůdcem ve funkci GM Petrem Nedvědem vyčítána především nedostatečná komunikace s hráči působícími v zámoří.

Nedvěd zpátky k reprezentaci? Je čas, směje se bývalý hokejista. Příspěvek z pořadu TIKI TAKA na O2 TV.Video: O2 TV Sport

Řešení? Nedvěd by se podle informací Sport.cz měl na post GM, z něhož z rodinných důvodů (chtěl se naplno věnovat malé dceři) odstoupil loni v září po čtyřech letech, vrátit.

„Já si myslím, že je čas. Doufám, že to Lojza sleduje," odpovídal Nedvěd v žertu před necelým měsícem na otázku v pořadu TIKI TAKA na O2 TV Sport, zda-li by ho nelákal návrat k reprezentaci. Sám asi tehdy ani netušil, jak rychle se jeho comeback může upéct.

Je otázkou, jestli by měl stejné kompetence a pravomoci jako ve své poslední sezoně (2021/22), kdy zodpovědnost za skladbu týmu měl právě GM. Hadamczik se dlouhodobě netají, že takovému „kanadskému" modelu příliš nakloněn není, a hlavní slovo při nominaci by podle něj měl mít hlavní kouč. Tak tomu bylo v uplynulém ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Nedvěd.

„Pořád to beru tak, že jsme Češi a máme svou mentalitu. Ať už tu hokejovou, nebo jako celá země. Vždy jsme tu měli hlavního trenéra, který za to měl hlavní zodpovědnost a respektoval, koho si vybral. Petr Nedvěd v roli (generálního manažera) odvedl spoustu dobré práce, ale jestli je to cesta do budoucna...? Může to být jeden z bodů k řešení," uvedl Hadamczik na začátku června.

Nedvědův případný návrat na pozici GM by však neznamenal Havlátův konec. Ten by měl zůstat jakýmsi asistentem svého kolegy, od kterého by se učil...

Reklama

  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán zítra 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán