Hlavní obsah

Lákadlo pro Jalonena! Češi mají tkaničky svázané v uzlu a nevědí, co dělat, píší ve Finsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku o něm pochybují, doma ve Finsku naopak patří k nejuznávanějším trenérům. Už ve čtvrtek bude jasno, jestli Kari Jalonen zůstane koučem českého hokejového nároďáku i pro příští sezonu, nebo bude rok před koncem smlouvy odvolán. A přestože vše směřuje k tomu, že „zvítězí“ druhá možnost, třiašedesátiletý rodák z Oulu nejspíš dlouhou bez práce nezůstane. Ve Finsku totiž píší, že patří mezi nejžhavější kandidáty na post trenéra tamější reprezentace od sezony 2024/25.

Kari Jalonen.Video: Sport.cz

 
Článek

U týmu Suomi má sice i pro příští ročník zakončený šampionátem v Praze a Ostravě platný kontrakt Kariho jmenovec Jukka Jalonen, ten ale už s ročním předstihem dal tamější hokejové generalitě na vědomí, že o jeho prodloužení neuvažuje. Dlouhodobě se netají přáním pracovat na klubové úrovni, snem by bylo angažmá v NHL.

Šedesátiletý muž vedl Finy v letech 2008 - 2013 a následně od roku 2018 až do současnosti (za tu dobu získal tři tituly mistrů světa a olympijské zlato 2022).

Foto: ČTK / Taneček David, Profimedia.cz

Jukka Jalonen na střídačce finského národního týmu po MS 2024 v Praze a Ostravě skončí.

Právě Jukka Jalonen se spolu s generálním manažerem národního týmu Jerem Lehtinenem a GM reprezentační dvacítky Kimmo Oikarinenem nyní bude podílet na výběru kandidátů na post šéfa střídačky A týmu. Na stole leží dvouletá smlouva, finální slovo bude mít představenstvo Finského svazu ledního hokeje, kterému předsedá Harri Nummela.

Robert Reichel a Slavomír Lener o kouči Jalonenovi u národního týmu. Konečně máme hráče a na MS je nevezmemeVideo: Sport.cz

Finský deník Iltalehti ihned přispěchal se seznamem možných nástupců. A hned na prvním místě jmenuje Kariho Jalonena! Ten už Finy vedl na MS 2015 a 2016, v druhém případě získal stříbro.

„Jméno Kariho Jalonena nelze přehlédnout. Zkušený "Kojo" je v současné době hlavním trenérem české reprezentace, ale jeho budoucnost je kvůli špatným výkonům na jarním mistrovství světa přinejmenším nejasná," připomíná deník situaci v českém táboře po historicky nejhorším umístěním na šampionátu v Tampere a Rize.

„Česká republika chce příští rok jako hostitel mistrovství světa uspět. Trochu to ale vypadá, jako by měl Český svaz ledního hokeje vlastní tkaničky svázané v uzlu a nevěděl, co chce dělat," píše deník s tím, že i kdyby Jalonen smlouvu u Čechů dodržel, po MS v Praze bude pro potřeby finského nároďáku stejně volný.

Podle Iltalehti je nepravděpodobné, že by se nástupcem Jukky Jalonena stal někdo bez zkušeností s trénováním mužské či juniorské reprezentace.

A tak jsou jako další adepti zmiňováni někdejší asistenti u finských nároďáků, kteří v posledních letech uspěli i jako trenéři na klubové úrovni - Antti Pennanen, Jussi Tapola, Mikko Manner nebo Tommi Niemelä.

Vyloučen není ani zahraniční trenér. Toho měli Finové naposledy v roce 2008 v osobě Kanaďana Douga Sheddena. V tom případě by se Suomi mohl líbit Švéd Rikard Grönborg, jenž výběr Tří korunek dovedl ke dvěma titulům mistrů světa (2016 a 2017) a od příští sezony si poprvé vyzkouší práci ve Finsku, kde povede Tapparu Tampere.

„Nikdo není vyloučen na základě státní příslušnosti," uvedl generální ředitel Finské hokejové asociace Sami Kauhanen.

Během letních prázdnin bude hledání nového kouče pro Suomi na dva měsíce pozastaveno. „Pak to ale chceme dokončit co nejrychleji. Víme, že trenéři jednají s kluby o další sezoně už na podzim. My pojedeme podle stejného harmonogramu," dodává Kauhanen.

Reklama

  1 : 2 sn Pardubice - Třinec 1 : 2 sn   dohráno
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  2 : 3 sn Švédsko - Česko 2 : 3 sn   dohráno
20240428T14 : 00:00+0200
Švédsko vs. Česko
Švédsko vs. Česko
Švédsko
Česko
  Česko - Kazachstán dnes 14 : 00
20240429T14 : 00:00+0200
Česko vs. Kazachstán
Česko vs. Kazachstán
Česko
Kazachstán