Hlavní obsah

Debutant s gólem Čvančara: Vletěli jsme na ně. Nervozita? Žádné mravenčení nakonec nebylo

Byl možná největším překvapením v základní sestavě. Útočník Tomáš Čvančara ale rozhodně nezklamal a svůj debut za seniorskou fotbalovou reprezentaci ozdobil gólem hned ve třetí minutě. „To jsem si ani nevysnil a jsem strašně rád," pravil ve viditelně dobré náladě po výhře 3:1 nad Polskem v úvodním klání kvalifikace na EURO 2024.

Foto: David W Cerny, Reuters

Tomáš Čvančara se raduje z gólu proti Polsku.

Článek

Spekulovalo se, jak trenér Jaroslav Šilhavý poskládá ofenzivu. Volba nakonec padla na produktivní duo Sparty Kuchta-Čvančara doplněné o Adama Hložka. Tah se nakonec vyplatil. Když Čvančara skóroval, vedl národní tým už 2:0. Rychleji česká či československá reprezentace dva góly nikdy nedala.

„Na rekordy se nekoukáme, začátek byl důležitý a je jedno, v jaké minutě jsme skórovali. Důležité je, že jsme si udrželi koncentraci, hráli v klidu a Poláky do ničeho nepustili," pravil vytáhlý útočník. „Vletěli jsme na ně a asi to nečekali. Povedly se nám dvě krásné akce a těžko říct, co s tím šlo z jejich strany dělat," hledal následně vysvětlení pro snový úvod střetnutí.

Čvančara při své trefě ukázal dobrý výběr místa ve vápně a pohotové zakončení. Centrem z levé strany mu další debutant David Jurásek, jenž na rozhovoru krátce před svým parťákem tvrdil, že akce byla domluvená.

„Asi si to vymyslel. Víme o sobě, hráli jsme spolu v jednadvacítce. Tyhle balóny dává David ve Slavii, takže bylo na mně, abych si míč našel," konstatoval s úsměvem Čvančara. A byl před premiérou v seniorském výběru nervózní? „Paradoxně vůbec. Samozřejmě jsem se připravoval a nevěděl, jaké budu mít pocity. Ráno jsme čekal mravenčení v nohách, ale nakonec nic," těšilo ho.

Celkově prožívá Čvančara na jaře fantastické období. V lize se trefil již sedmkrát, teď gól v reprezentaci. Mohl přidat i další zářez, na konci první půle však brankáře Poláků Wojciecha Szczesného ani nadvakrát nepřekonal.

„Měl jsem do toho jít víc silou a dotlačit to tam. Viděl jsem Kuchtiče, jak si nabíhá na zadní tyč. První střela byla šudla, ve druhé jsme se bál kontaktu s gólmanem. Chyběla agrese," kál se. Mrzet ho to však nakonec nemuselo. Zaplněný Eden viděl jednoznačnou výhru 3:1. „Vždy je hezké, když přijde hodně lidí. Fotbal hrajeme pro diváky, jsou pak naším hnacím motorem," podotkl.

Slávisty může mrzet pouze, že se na jejich domácím stadionu prosadili jen hráči největšího rivala. Skóre otevřel v první minutě Ladislav Krejčí mladší a pojistku přidal ve druhé půli již zmíněný Kuchta. Jde jen o odraz toho, jak se Letenským aktuálně daří v domácí soutěži. Pro samotné fotbalisty Sparty pak byla specifická hlavně děkovačka k ikonické Tribuně Sever. „První a poslední, tím to končí. Bylo to krásné a jsme rádi, že jsme mohli potěšit fanoušky," má jasno Čvančara.

A vyvozovat z formy sparťanů nějaké další závěry? „Je to krajně důležité, nemyslím ale, že bychom na tom měli nějak stavět. Reprezentujeme náš národ a to je na prvním místě," zdůraznil muž, jenž v týdnu před utkáním hlásil, že dres s kanonýrem Robertem Lewandowským si vymění v případě, že si sám útočník Barcelony řekne. „Nepřisel. Ale čekám na něj, dres mám schovaný, kdyby chtěl," popíchl několik minut po závěrečném hvizdu hvězdu soupeře.

Reklama