Hlavní obsah

Dojemné vzpomínky na českou legendu: Hrozně mi chybí, chci se mu vyrovnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžné úsloví zní: „Jaký otec, takový syn.“ A přesně touhle větou se řídí hokejový trenér Patrik Augusta, který zdárně kráčí ve stopách otce Josefa, legendárního hokejisty a kouče šampionů z přelomu tisíciletí. Letos uběhlo šest let od jeho smrti, syn Patrik však dodnes uchovává ty nejlepší možné vzpomínky na svého tatínka. „Hrozně mi chybí. Ovlivňoval mě ve všem,“ líčí Patrik Augusta v hokejovém pořadu Příklep.

Předal mi stopky z MS a píšťalku a řekl: Hlavně to neposer. Hrozně mi chybí. Patrik Augusta o otci v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Legendární Josef Augusta získal celou řadu úspěchů. Jako hráč s Jihlavou hned osmkrát získal titul mistra republiky, s reprezentačním celkem pomohl například získat dvě zlaté medaile jako hlavní kouč a jednou jako asistent. V roce 2008 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

„Táta byl o dost úspěšnější. Musím ještě nachroupat hodně polívčičky, abych ho dohnal. Na druhou stranu jsme se vždycky štengrovali, že já jsem byl ten, kdo dal jméno Augusta do NHL, což se jemu nepodařilo," vzpomíná syn Patrik, čtyřnásobný hráčský reprezentační medailista.

Z Liberce do NHL? O hvězdy Bílých tygrů by měl být zájem v zahraničí, soudí trenér v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Oba se dokonce potkali v Jihlavě, kde Josef svého syna koučoval. „V posledním roce jsme se sice nedostali do sporu, ale byl tam ten vztah táta a syn. Myslel jsem si, že jsem chytřejší než on. Tak nějak jsme se v 1992 roce dohodli, že se naše hokejové cesty rozejdou," pokračuje Patrik Augusta, jehož další kroky vedly do zámoří.

A právě rozpojení trenéra a hráče bylo ve finále to nejlepší možné řešení. „Musím říct, že od toho okamžiku jsem v něm získal nejlepšího kamaráda na celý život. Do poslední chvíle, kdy umřel, jsme spolu řešili jenom hokej. Hrozně mi chybí. Chci se mu vyrovnat, chci jít v jeho odkazu," přeje si třiapadesátiletý rodák z Jihlavy, který po letošní sezoně skončil na lavičce hokejového Liberce a v současné době je bez angažmá.

Na tatínka rád vzpomíná a nezapomíná, co všeho ho naučil. „Já jsem možná teď na modernější věci, jako je analytika videa, ale pořád ten základ beru od něj. Vždycky je to jenom o bitvě jeden na jednoho a co ti hráči jsou schopni obětovat," vysvětluje bronzový medailista z olympijských her 1992 v Albertville.

Proč jsem se neprosadil v NHL? Jako trenér to zpětně vnímám jinak. Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

Z působení Josefa Augusty na trenérské lavici se váže řada historek. „Na MS 2000 s Vladimírem Martincem usoudili, že bude dobré, když s mužstvem budou za každou cenu držet. Usoudili, že bude dobré držet vítěznou sestavu, ale i vítězné oblečení. Josef Augusta tu trenérskou košili v Petrohradě vůbec nepral. Ke konci už vedle něj ani Martinec nechtěl stát. Dodržel to," vypráví s úsměvem šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr.

Držel také několik zásad. „Bylo pro něj hrozně důležité vědět, kdo s kým sedí na snídani. Aby blíž poznal vztahy v mužstvu. Tyhle věci ten tým ovlivňují," říká Patrik Augusta a vypráví i další úsměvnou situaci. „Když jsem začínal koučovat, tak mi předal stopky z MS a píšťalku a řekl: hlavně to neposer."

Josef Augusta zemřel 16. února 2017 ve věku 70 let na rakovinu slinivky. O nemoci se dozvěděl na podzim 2015, od té doby s ní bojoval.

Reklama

Související témata:
  1 : 3 Česko - Slovensko 1 : 3 47. min Živě
20240502T13 : 45:00+0200
Česko vs. Slovensko
Česko vs. Slovensko
Česko
Slovensko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.