Hlavní obsah

Dostál má za sebou v NHL přelomovou sezonu. Odchovanec Komety cítí v Brně nostalgii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nominaci brankářů českého národního týmu se už takřka jistě nic nezmění, přesto se nechce o nadcházejícím mistrovství světa v Praze příliš bavit. Třiadvacetiletý brankář Anaheimu Lukáš Dostál tvrdí, že momentálně má v hlavě především České hokejové hry, do nichž reprezentační mužstvo vstoupí v brněnské aréně čtvrtečním duelem proti Finsku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Lukáš Dostál na tréninku národního týmu před Českými hokejovými hrami v Brně.

Článek

„Jsem na šampionát pochopitelně natěšený. Do jeho startu však zbývá ještě víc než týden. Takže nechci nic zakřiknout. Stát se ještě může cokoliv,“ vysvětluje Dostál.

Má radost, že generálku absolvuje český reprezentační tým právě v Brně, kde s hokejem začínal. „Chytal jsem tady za Kometu od mala. Teď jsem zde ale šest let nebyl. Takže jsem si nyní při vstupu do brněnské haly vybavil spoustu krásných vzpomínek. Je to docela nostalgie. Užívám si to,“ prozradil.

Dostál je natěšený na brněnské fanoušky. „Sám jsem zvědavý, jak celý turnaj proběhne. Já se soustředím především sám na sebe. Budu se snažit podat co nejlepší výkony,“ předsevzal si.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Brankář Lukáš Dostál během tréninku hokejové reprezentace

Jeho parťáky v národním mužstvu jsou další dva gólmani z NHL Petr Mrázek a Karel Vejmelka. „Všichni tři se velice dobře známe. Máme spolu výborné vztahy,“ tvrdí Dostál. S Vejmelkou ho pojí společná minulost v brněnské Kometě. „Mám Karlíka hrozně rád. V sezoně jsme proti sobě v NHL dvakrát chytali. Navíc i v jednom utkání v přípravě. A pokaždé jsme si po zápase skvěle popovídali. Bylo to fajn,“ usmívá se.

Přestože jeho Anaheim v NHL v této sezoně převážně prohrával, pro Dostála to byl velice důležitý rok. „Nastoupil jsem ve čtyřiačtyřiceti zápasech. S takovou porcí jsem ani nepočítal. Jsem za to strašně rád. Nabral jsem obrovské zkušenosti,“ cení si.

Ví, že to pro něj byla přelomová sezona. Poprvé ji totiž celou absolvoval v NHL bez odchodu na farmu. „Pořád si ovšem netroufám říct, že už jsem natrvalo součástí NHL, byť v ní chci pochopitelně zůstat. Stále se ale považuju za mladého brankáře, a stát se může cokoliv,“ přemítá Dostál.

Na vysněný postup do play off sice s Anaheimem nedosáhl, přesto vidí v tamním klubu značnou perspektivu do budoucna. „Měli jsme slušný vstup do sezony, avšak kolem Vánoc se nám nedařilo. Konec byl už ale zase docela dobrý. To je něco, od čeho bychom se mohli odrazit. Máme mladý tým, který je v přestavbě. A já věřím, že půjde postupně nahoru,“ uvítal by.

S blížícím se závěrem sezony byl Dostál čím dál víc v telefonickém kontaktu s trenérem gólmanů v národním mužstvu Ondřejem Pavelcem. „Komunikace mezi námi nabírala postupně na intenzitě. Vždycky jsem mu zopakoval, že mám zájem reprezentovat a moc rád přijedu,“ prozradil.

V zámoří stíhal sledovat i českou extraligu. „Vzhledem k časovému rozdílu jsem však spíš jen zaznamenával výsledky. Několik zápasů Komety v play off jsem si ovšem ujít nenechal. Škoda že to klukům ve čtvrtfinále nevyšlo,“ lituje Dostál.

Související témata: