Hlavní obsah

Dozvuk Švédských her: Dva hokejisté české reprezentace mají pozitivní test na covid

Jan ŠkvorSport.cz

Švédské hokejové hry v Malmö, na nichž svěřenci trenéra Filipa Pešána obsadili v minulém týdnu poslední čtvrté místo, mají pro českou reprezentaci dohru. Dva hráči, kteří se třetího podniku Euro Hockey Tour zúčastnili, měli v uplynulých dnech pozitivní test na covid-19.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Zklamaní čeští hokejisté po porážce s Ruskem

Článek

„Máme dva pozitivní případy mezi hráči. Bohužel nebudu specifikovat, o koho se jedná. Jsou to ale hráči, nikoliv členové realizačního týmu," řekl pro Sport.cz tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

Podle pozdějších informací ČTK je jedním z nich je třinecký útočník Michael Špaček, což potvrdil slezský klub na svém webu. Na základě informací finských médií by druhým měl být obránce Lukko Rauma Lukáš Klok.

Národní tým byl před turnajem, který se uskutečnil v přísné bublině, a v jeho průběhu testován na koronavirus hned čtyřikrát. Výsledky všech hráčů i členů realizačního týmu byly pokaždé negativní.

„Před odletem do Malmö musel každý předložit výsledky PCR testu ne staršího 48 hodin. Potom jsme byli všichni testováni okamžitě po příletu do Švédska. Následně i v sobotu před skončením turnaje, aby v neděli měli všichni výsledky. Poslední testování proběhlo v Praze po příletu „pražské" části výpravy přímo na letišti. Výsledky všech těchto čtyř testování byly u všech negativní," popisuje Zikmund.

Po návratu do svých klubů všichni absolvovali další testy a ty u dvou českých hokejistů odhalily dva pozitivní případy.

„První výskyt byl zaznamenán tuto středu ve finské výpravě. Finská hygiena okamžitě kontaktovala tu pražskou, která se hned obrátila na nás (Český svaz ledního hokeje). My jsme ihned finské hygieně poslali kontakty na všechny naše hráče působící ve Finsku a pražské hygieně jsme zase poslali kontakty na všechny hráče působící v našich soutěžích," vysvětluje Zikmund dění posledních dní.

Finský hokejový svaz už oznámil, že z jeho týmu startujícím na Švédských hrách měli po skončení turnaje pozitivní test tři hráči Suomi a dva členové realizačního týmu.

A právě s finským celkem se speciálem z Malmö do Helsinek vracela i sedmička českých krajánků působících na klubové úrovni ve Finsku.

Jde o brankáře Hrachovinu s Bartošákem, obránce Kloka, Šuláka, Moravčíka a útočníky Smejkala a Koblížka. Kromě Šuláka, který už covid-19 prodělal, nikdo z nich nezasáhne do pátečních zápasů finské nejvyšší soutěže.

„Spekulace nechám na vás," odvětil Zikmund pro Sport.cz jestli oběma nakaženými hráči v českém týmu nemohou být právě krajánci z Finska. Jedním z nich by podle finských médií měl být Lukáš Klok.

Všichni cestující finským speciálem každopádně museli do karantény. Deník Italehti připomíná, že v případě pozitivního nálezu je ve Finsku dvoutýdenní karanténa. Do ní musel třeba finský obránce Vili Saarijärvi z Lukko Rauma. Jeho spoluhráč Lukáš Klok, který na Švédských hrách rovněž startoval, do ní byl dnes umístěn také.

Reklama