Hlavní obsah

Německo - Česko 2:6Dva české góly v oslabení srazily Německo na kolena

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Eder 1 : 0
28. Flek 1 : 1
35. Tomášek 1 : 2
41. Horák 1 : 3
50. Flek 1 : 4
52. Müller 2 : 4
58. Beránek 2 : 5
59. Chlapík 2 : 6
Záznam online reportáže

Aktualizováno

První z devíti zápasových testů před MS dopadl pro české hokejisty na výtečnou. V německém Kasselu porazili domácí výběr 6:2. Po zahřívací první třetině, v níž se dostali domácí do vedení, se národní tým rozjel na plné obrátky. Skóre převrátil dvěma góly v prostředním dějství a další dvě trefy reprezentantů pak přišly v oslabení, což srazilo Německo na kolena. Brankář Dominik Pavlát tak prožil vítězný debut v českém dresu, góly obstarali nejzkušenější útočníci aktuálního kádru: Jakub Flek se prosadil hned dvakrát, vedle něj skóroval i David Tomášek, Roman Horák, Ondřej Beránek a Filip Chlapík.

Foto: ČTK

Autor gólu David Tomášek (druhý zleva) se raduje se spoluhráči v přípravném utkání v Německu.

Článek

Flek byl celý zápas při chuti v koncovce, už ve druhé minutě rozezvučel tyčku branky střežené gólmanem Franzrebem. Vzápětí byl v dobré pozici k zakončení kapitán Jordán, i kvůli Bokkově faulu však nezakončil přesně. Přesilovka efekt neměla, naopak Němci české vyloučení využili čtyři sekundy před koncem Tomáškova trestu.

Národní tým postupně vycenil útočné zoubky, na gólovou radost ale čekal až do 28. minuty. Po vyrovnání z hole Fleka hosté ještě přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a obrat dokonal Tomášek bekhendem poté, co mu předložil puk za brankou bojující Flek. Eder pak měl v dobré pozici při přesilovce možnost srovnat krok, Pavlát ho však vychytal.

Hned v úvodu třetího dějství ujel domácím při Špačkově vyloučení Horák a chytrým zakončením zvýšil na 3:1, když uplynulo jen 43 sekund ze hry. V dalším českém oslabení za Smejkalovo podrážení to byl právě autor předchozí branky, kdo vybídl do brejku Fleka, jenž si tak produktivitu v zápase vylepšil na 2+1.

Foto: Patrick Scheiber , ČTK

Český útočník Jiří Smejkal zakončuje před německým gólmanem Maximilianem Franzrebem.

Müller sice zanedlouho snížil, ale na dramatickou koncovku přes snahu Němců nedošlo. Češi v 58. minutě ještě přidali gólovou pojistku a ještě 61 vteřin před koncem trefili prázdnou branku při odvážné německé power play.

Druhý vzájemný souboj mezi domácími Němci a svěřenci kouče Kariho Jalonena je na programu v sobotu, hrát se bude ve Frankfurtu nad Mohanem od 17 hodin.

Zápas Euro Hockey Challenge v Kasselu (Německo):
Německo - Česko 2:6 (1:0, 0:2, 1:4)
Branky a nahrávky: 9. T. Eder (Nowak, Karachun), 52. J. Müller (Tuomie, Fleischer) - 28. Flek (M. Špaček), 35. Tomášek (Flek), 41. Horák, 50. Flek (Horák), 58. O. Beránek (Moravčík, Černoch), 59. Chlapík (M. Špaček). Rozhodčí: Hunnius, Polaczek - Jürgens, Cepik (všichni Něm.). Vyloučení: 2:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:2. Diváci: 3800.
Německo: Franzreb - Nowak, J. Müller, Karrer, Weber, Zimmermann, Mebus, Fohrler, Mik - Bokk, Wiederer, Noebels - Fischbuch, Kammerer, Karachun - Fleischer, Leonhardt, Tuomie - Ehl, T. Eder, Soramies - Samanski. Trenér: Harold Kreis.
Česko: Pavlát - Zámorský, Jordán, Mozík, Moravčík, Pýcha, Kučeřík, M. Jandus, Němeček - Chlapík, M. Špaček, Smejkal - Tomášek, Horák, Flek - Š. Stránský, M. Kovařčík, Hrabík - O. Beránek, Černoch, Lenc. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama