Hlavní obsah

Erbanová na olympiádě nebude! Musí to pro ni být velké zklamání, připouští kouč hokejistek Pacina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na posledních třech zimních olympijských hrách reprezentovala Českou republiku v rychlobruslení a v roce 2018 v Pchjongčchangu dokonce získala bronz v závodu na 500 metrů. Devětadvacetiletá Karolína Erbanová toužila dostat se i na únorové ZOH v Pekingu, tentokrát jako hokejistka. To se jí ale nepovedlo. Do 23členné nominace trenéra Tomáše Paciny se rodačka z Vrchlabí nevešla.

Pro Erbanovou to musí být velké zklamání, že v nominaci není, připouští trenér Tomáš PacinaVideo: Sport.cz, Český hokej

 
Článek

V listopadu byla u toho, když české hokejistky v Chomutově zvládly olympijskou kvalifikaci a po triumfech nad Norkami, Polkami a Maďarkami si premiérově zajistily účast na turnaji pod pěti kruhy.

Jenže do Pekingu se Erbanová nepodívá. Z úspěšného „chomutovského týmu" nezbylo místo ještě na obránkyni Andreu Trnkovou. Olympiáda se naopak bude týkat dvou hráček, které v listopadu v Chomutově chyběly - útočnice Michaela Pejzlová tehdy byla zraněná, Tereza Vanišová zase měla disciplinární trest na jeden zápas, a kouč Pacina ji v kvalifikačním turnaji nevyužil.

„Hlavním důvodem, proč Karolína Erbanová v nominaci chybí, je právě návrat Vanišové a Pejzlové. Obě do národního týmu dlouhodobě patří, oprávněnost své nominace potvrzují na všech akcích. Samozřejmě jsem si vědom, že pro nikoho není příjemné, když nakonec na olympiádu nejede. Pro Karolínu i Trnku to musí být velké zklamání," prohlásil Pacina.

Nominace ženské hokejové repre na ZOH | Český hokej

Kvůli obavám z šířícího se koronavirového onemocnění Pacina sestavil i seznam 11 náhradnic, které můžou být do Pekingu povolané. „A Erbanová je jednou z prvních na seznamu, což pro ni považujeme za obrovský úspěch. Dostala se mnohem dál, než jsme očekávali. Ale hráčky před ním jsou v nominaci zaslouženě," řekl hlavní trenér.

Erbanová přiznala, že ji rozhodnutí trenérů nezaskočilo. "Tato informace nebyla něčím, co bych se dozvěděla právě dnes. Já svoji pozici v týmu znala dlouho dopředu. Proto nejsem překvapena. Rozhodnutí trenéra beru s pokorou. Mým úkolem nyní je být připravena, kdyby bylo potřeba, abych nastoupila jako náhradnice," uvedla pro web Vrchlabinky.cz.

Nejvíce nominovaných hráček, jedenáct, působí ve švédské SDHL, pět nastupuje v americké NCAA, tři v ruské a jedna ve finské nejvyšší soutěži. Tři nominované hráčky působí v Česku.

Foto: repro Hokejka TV

Karolína Erbanová se nakonec do olympijské nominace nevešla.

Všechny nominované hokejistky i 11 náhradnic jsou plně naočkované. Pacina ale připouští, že téma covid bohužel na denním pořádku. „Spousta holek prožívá obavy, strach a stres. Dnešní doba je taková, že se řeší jen nemoc a opatření proti ní, a nikoliv sport a radost z něho, jak by to u olympiády mělo být. Každý den řešíme tisíce různých možností, které můžou nastat. Situace nám nedovoluje koncentrovat se na vlastní výkon," pokrčí rameny Pacina.

A nechce si do hlavy pouštět myšlenky, že by olympijský turnaj mohl skončit stejným fiaskem jako nedávné MS juniorů v Kanadě, které muselo být kvůli pozitivním testům na covid ve třech týmech předčasně ukončeno.

„Všechno je možné, ale tím se úplně nezabýváme. Nemáme z toho strach, připravujeme se spíše na různé scénáře, které mohou nastat a které můžeme ovlivnit," míní Pacina.

Češky vedené kapitánkou Alenou Mills se sejdou 24. ledna v pražské O2 areně, kde odstartuje přípravný kemp před odletem na olympijské hry. V Praze je čeká celkem šest společných tréninků. Odlet do Pekingu je naplánován na 27. ledna večer.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Tomáš Pacina.

Předtím, než olympijský turnaj začne, má národní tým na programu tzv. "combine training session". Jedná se o neoficiální přípravná utkání, které Češky odehrají s výběry Ruska a Švédska. Do samotného turnaje vstoupí 3. února proti domácí Číně, postupně pak ve skupině B narazí ještě na Švédsko, Dánsko a Japonsko. Vyřazovací část turnaje začne 11. února a finále je na programu 17. února.

Stejně jako na mistrovství světa žen je i olympijský turnaj rozdělen do dvou výkonnostních skupin. Všech pět národních výběrů ze skupiny A postoupí do vyřazovacích bojů a o jejich nasazení do čtvrtfinálového pavouka rozhodne právě umístění po základní části. Ze skupiny B postoupí do čtvrtfinále nejlepší tři celky, pro čtvrtý a pátý tým po základní části turnaj končí.

Pacina nechce předem vyhlašovat, jaké umístění by v Pekingu považoval za úspěch. „Jasným cílem je podat nejlepší výkon v historii českého hokeje. Chceme se soustředit na vlastní výkon. Uvědomujeme si, jak těžké je přejít přes čtvrtfinále. Už ale nejsme outsideři. Soupeřky vědí, jak dobře umíme hrát. Musíme hrát pohromadě, dodržovat filosofii hry a všechny čtyři lajny musí táhnout za jeden provaz," uzavírá trenér.

Nominace české hokejové reprezentace žen na ZOH 2022:
Brankářky:
Klára Peslarová
Viktorie Švejdová (obě MoDo)
Kateřina Zechovská (Bílina)
Obránkyně:
Sára Čajanová (Valašské Meziříčí)
Pavlína Horálková (Krasnojarsk)
Samantha Kolowratová (Brynäs)
Dominika Lásková (Merrimack College)
Tereza Radová (Göteborg HC)
Daniela Pejšová (MoDo)
Aneta Tejralová (Nižnij Novgorod)
Útočnice:
Kateřina Bukolská (Leksand)
Klára Hymlárová (St. Cloud State University)
Denisa Křížová (Brynäs)
Aneta Lédlová (Kadaň)
Natálie Mlýnková
Kristýna Pátková (obě Vermont University)
Kateřina Mrázová (Brynäs)
Noemi Neubauerová (Colgate University)
Alena Mills (Vanke Rays)
Michaela Pejzlová (IFK Helsinky)
Vendula Přibylová (AIK Stockholm)
Lenka Serdar (Linköping)
Tereza Vanišová (Leksand)

Reklama

Související témata: