Hlavní obsah

GLOSA: Rulík chce najít kostru a věří své cestě. Do reprezentantů bude pumpovat sebevědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že Kari Jalonen u české reprezentace končí, to muselo být měsíc po mistrovství světa jasné už asi úplně všem. Vedení Českého hokeje v něj ztratilo důvěru a na takové bázi nejde dál spolupracovat. Architekt stříbrného zázraku dvacítky Radim Rulík místo něj byla rozumná i docela dostupná volba.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Václav Šálek

Radim Rulík je novým trenérem hokejové reprezentace.

Článek

Hokejový fanoušek musí počítat s tím, že národní tým začne hrát úplně jinak. Zdaleka ne tak defenzivně jako pod finským koučem, Rulík bude chtít přenést účinný i docela líbivý styl, kterým dovedl české mužstvo k překvapivé medaili z MS do 20 let. Aktivní, agresivní projev v obraně, přitom i snaha diktovat tempo hry a budovat sebevědomí, to je Rulíkova vizitka

Když přijímal nabídku, tak vyjádřil potěšení, že práce celého realizačního týmu nezůstala bez odezvy, ale zcela na rovinu také řekl, že s lidmi, které nezná, by do toho nešel. Adaptace hráčů na herní styl postavený především na bruslení, dobré práci s kotoučem a tlakem do branky je podle nového kouče především o sebevědomí. Chce ho napumpovat do reprezentantů tolik, aby se to projevilo jako u letošních nečekaných medailistů Němců a Lotyšů, kteří i podle Rulíka určitě neměli lepší hráče než český výběr.

Nový trenér hokejové reprezentace Radim Rulík. Klíčové pro mé rozhodnutí bylo, že se mnou šli kluci z dvacítkyVideo: Sport.cz

Výstižná je pro jeho filozofii i věta, že chce hrát hokej, který lidi zvedne ze sedaček. Podobně jako Miloš Říha před čtyřmi lety přichází s vírou v budování evropské kostry týmu pro MS, i když nakonec stejně bude záležet tom, kolik bude mít k dispozici posil z NHL.

„Musíme se zaměřit na evropské hráče a borci ze zámoří, jejichž počet se neustále zmenšuje, mohou být tím správným obohacením," říká Rulík a věří cestě, která se mu už dříve osvědčila a učinila z něj kouče mistrovského Litvínova nebo vedla k úspěchu dvacítky. Skoro by se chtěl říct Bůh mu žehnej a všechno zlé pryč!

Martin Kézr

Absolvent právnické fakulty Univerzity Karlovy, jehož osudem se stala sportovní žurnalistika. V redakci Práva, kde je vedoucím, působí Martin Kézr od roku 1990 a své zkušenosti předává rovněž na akcích Novinářského inkubátoru. Je vedoucím hokejové sekce Klubu sportovních novinářů.

Reklama

Související témata: