Hlavní obsah

Hadamczik uznal, že mohl Jalonenovi zavolat, ale brání se: Dědek mi rozhodně neradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sága je u konce, na střídačce české hokejové reprezentace skončil finský kouč Kari Jalonen i celý realizační tým, nahradil ho Radim Rulík s asistenty z dvacítky. K jednání výkonného výboru, komunikaci s finským koučem nebo novému trenérovi se v rozhovoru vyjadřuje prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik. Ten rovněž necelý rok před domácím šampionátem musí kvůli končící smlouvě s marketingovou agenturou BPA řešit další problém, národní tým totiž přišel o sociální sítě se statisíci sledujících.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Článek

Proč se výkonný výbor rozhodl odvolat z funkce hlavního trenéra Kariho Jalonena?

Jednoznačně kvůli výkonu mužstva na mistrovství světa a nejhoršímu výsledku v historii. Ale chtěli jsme se postavit velmi zodpovědně k domácímu šampionátu. Výkonný výbor byl však nespokojený s písemnou zprávou od Kariho Jalonena. Nebyl tam jediný hlas, který by řekl, že ho zpráva přesvědčila a má hlasovat jinak. Já osobně už byl jednoznačně rozhodnutý už po MS. A kdybych nemusel podléhat kolektivnímu rozhodnutí, učinil bych finální rozhodnutí dříve.

Kdy jste oslovili Radima Rulíka?

Po minulém jednání před týdnem. Když Radim se svým týmem naši nabídku přijali, nebylo potřeba dělat žádné výběrové řízení. Od nich je jasně patrné a dané, jak chtějí budovat mužstvo. Je jasně popsána role každého trenéra. Jejich zpráva obsahovala, jaké parametry má mít reprezentant, že Euro Hockey Tour má sloužit k vybudování týmu pro MS, který bude doplněn o hráče z NHL. Celou sezonu se bude budovat příprava mužstva pro šampionát.

Vize Karino Jalonena se výkonnému výboru naopak nezamlouvala?

Neobsahovala věci, že bychom uvěřili, že se výkon a vedení mužstva zlepší. Poslední mistrovství nebylo důstojné. Vidíme nadšení diváků, hokej má stále velké zázemí. Zodpovědnost za tohle rozhodnutí nás svazovala. Ať už lidi budou nadávat, že to trvalo dlouho, výkonný výbor se chtěl jen chovat zodpovědně.

Jaká byl váš vztah s finským trenérem?

Nadstandardní, já s ním problém neměl. Snažil jsem se mu vyhovět ve všem, co chtěl. Aby měl plnou moc a zodpovědnost. Kari se choval velice solidně, slušně, spolupracoval s trenéry nižších kategorií. Nemůžu proti němu říct půl slova.

Není nešikovné, že se dnešní verdikt o odvolání dozvěděl z televize?

Nevěděli jsme dopředu, jak hlasování výkonného výboru dopadne. Samozřejmě mu někdo ze svazu zavolá.

Nešlo zavolat po konci jednání a před začátkem tiskové konference?

To už je otázka dvou hodin.

Ale zároveň signál, že s ním jednáte napřímo.

Zřejmě máte pravdu, ale prostě se to udělalo takhle.

Jak se během roku vyvíjela důvěra směrem k Jalonenovi?

My jsme chtěli jednu věc. Máme tolik problémů po minulém vedení svazu, že chceme mít dobré domácí mistrovství a klid. Kdyby se teď šampionát povedl, nikdo nic neřeší. Mně je jedno, jestli nás bude trénovat Fin, Kanaďan nebo Švéd. Prostě výkon byl špatný. Můžeme říkat, že se nám zranili dva klíčoví hráči (Chytil a Sedlák, pozn. red.), ale podívejte se třeba na Slováky a jeho pojetí hry. Když vás lidi zastavují na ulici a říkají vám, jak se na to nedá dívat, tak se pak ptáte sám sebe. V hráčích to přitom je. Česká extraliga má lepší kredit, než jaký jsme ukázali.

Radil jste se o Jalonenovi s majitelem Pardubic Petrem Dědkem, který volal po českém trenérovi u reprezentace?

Prosím vás, ta otázka je k smíchu. Petr Dědek je majitel Pardubic, podporoval mě ve volbách. Ale píše si za sebe, co chce. Proč bych se s ním radil? Petr Dědek neměl v odvolání žádnou roli. Měl jen svůj názor, který veřejně prezentoval.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kari Jalonen během utkání v rámci turnaje České hokejové hry.

Nedostali jste nový realizační tým trochu pod tlak, že přebírá reprezentaci v takové situaci?

Pod tlakem je kouč vždycky. Buď se v tom umí orientovat, zvládne to a je dobrý trenér, anebo to neustojí a není dobrý trenér. Jmenování je odměna za jejich práci. Radim Rulík je ohromná persona. Zkušený kouč, který stál i po boku Ivana Hlinky. A celý realizační tým si sedl už u dvacítky.

Generální sekretář Českého hokeje Jan Černý k sociálním sítím národního týmu: BPA nám účty na sociálních sítích nabídla za naprosto astronomickou částku. Naprosto nereálnou na poměry českého trhu a sledovanosti. I kdyby částka byla šestkrát nižší, jsme schopni si za stejné finance vybudovat skvělé sociální sítě s daleko lepší sledovaností a v mnohem lepší kvalitě. Náš nový marketingový tým tak řekl BPA ne.

Necelý rok před domácím mistrovstvím jste kvůli konci smlouvy s BPA přišli o sociální sítě národního týmu se statisíci sledujících, a tak budete začínat od nuly. Není to problém?

To nechte na nás. Budeme mít svoje sítě. Do 10. září bude tisková konference, kde zveřejníme, co jsme všechno udělali. O dva týdny později pak bude i tisková konference i k síni slávy.

Budete za rok znovu kandidovat na prezidenta svazu?

Já nevím, jestli se toho dožiju. Ani nad tím nepřemýšlím. Už tenhle rok mě stál hodně sil. Žádný jiný rok života nebyl tak náročný.

Reklama