Hlavní obsah

Hadamczik přivezl Dědkovi reprezentační dres a pak šokoval. Bude hrát nároďák bez lva na hrudi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě tomu bude přesné pět let, kdy tuzemský hokejový svaz u příležitosti 110 let od založení přišel se změnou své identity. Jednou z nejzásadnějších novinek tehdy bylo, že po 25 letech zmizel z dresů reprezentace státní znak, jenž byl nahrazen lvem. Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik nyní přichází s dosti nečekaným, snad až šokujícím návrhem. Státní znak chce na dresy nároďáku zpátky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident Českého hokeje Alois Hadamczik.

Článek

Pardubice zažívaly v úterý velkou slávu, když na galavečer ke stému výročí založení místního hokejového klubu dorazily nejen místní legendy, ale i další významní činitelé a ikony českého hokeje.

Jedním z hostů byl i Alois Hadamczik. Když si to nakráčel na pódium, vzal si s sebou i dres nároďáku, který následně věnoval majiteli Dynama Petru Dědkovi a potažmo celému klubu.

Nebyla náhoda, že šlo o dres s velkým státním znakem.

„Přijel jsem sem jménem Českého svazu ledního hokeje předat krásný dres. Říkám krásný proto, že rád bych se k němu vrátil. Rád bych požádal výkonný výbor, abychom se vrátili k tomuto dresu," prohlásil šéf zdejšího hokeje.

Ponechme stranou, že nové dresy se lvem zpočátku vyvolávaly velké vášně mezi fanoušky, kteří je většinou přijímali s nelibostí. Postupně je přesto přijali. Jedním z nejzásadnějších důvodů, proč svaz před pěti lety ke změně identity; a tím pádem i dresů; přistoupil, byly finance. I obchodní zástupci svazu tehdy připouštěli, že ke změně muselo dojít.

„Dosavadní situace, kdy jsme nakládali s půjčeným státním symbolem, už byla neudržitelná, protože na nás neustále parazitovaly různé subjekty. Uzrál čas identitu po vzoru ostatních hokejových federací zrevidovat a dát do moderního hávu," vysvětloval tehdejší prezident svazu Tomáš Král.

Velký státní znak si totiž nikdo nemůže autorsky chránit, a tak prakticky kdokoliv mohl nejen dresy, ale i suvenýry se státním znakem a hokejovou tématikou vyrábět a profitovat z toho. Sám hokejový svaz v minulosti přiznal, že ročně tím přicházel o částku vysoko přesahující deset milionů korun.

Z top šesti hokejových velmocí používá státní znak na dresu jen ruská sborná. Kupříkladu ještě dříve než hokejisté upustili od státního znaku čeští fotbalisté, reprezentace má na dresech logo fotbalové asociace FAČR.

Bude zajímavé sledovat, jestli se Hadamczikovi podaří před výkonným výborem jeho návrh obhájit. Pokud by to dokázal, šlo by o velké překvapení.

Souhlasíte s návrhem Aloise Hadamczika, aby se na dresy české hokejové reprezentace vrátil velký státní znak?
ano
92,3 %
ne
7,7 %
Celkem hlasovalo 18393 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko