Hlavní obsah

Klouček začne pod dekou. Gólmani se ale o práci v Jindřichově Hradci podělí

Praha

Devítka zkušených hokejistů z KHL dostala po odehrání prvního zápasu v Rakousku (5:0) volno a mohla na víkend odjet domů, takže při dnešní odvetě v Jindřichově Hradci (18.40 h, ČT sport) se představí spíš mladší hráči z výběru, který se už čtyři týdny chystá na MS.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Dominik Frodl na tréninku české hokejové reprezentace.

Článek

Zvláštností zápasu bude, že se v české brance podělí o práci oba z celkově sedmi debutantů. „Máme strategii, že plánovaně nasadíme dva gólmany. Chytat začne Dominik Frodl, druhá polovina zápasu bude na Milanu Kloučkovi," přibližuje asistent kouče Jaroslav Špaček.

„Pro mě bude příprava úplně stejná, jako kdybych chytal celý zápas, jelikož začínám od začátku. Myslím, že to bude trošku jiné pro Milana, protože je přeci jen horší jít do zápasu v půlce. Na zimáku je dost chladno, takže bude asi vymrzlý," říká 25letý Frodl.

O tři roky mladší pardubický Klouček připouští, že bude v obtížnější. „Není to úplně obvyklé vědět dopředu, že do zápasu zasáhnu až někdy od třicáté minuty, ale rozcvička bude stejná, pak se asi na první třetinu zabalím do deky, aby se do mě nedala a musíme se snažit udržet psychicky ve hře a čekat na tu půlku," říká nejmladší z brankářů na reprezentačním kempu.

Frodl je odchovancem Slavie, ale má za sebou tři sezony v extralize v dresu Plzně a nemůže se dočkat první šance v reprezentaci. „Určitě zdravá nervozita přijde, ale zatím spíš velkou natěšenost a hrozně se na to těším," míní. Čtvrteční duel ve Vídni pozoroval ze střídačky, ale na sledování hráčů soupeře se nijak speciálně nesoustředil.

„Samozřejmě vím, na jaké hráče si asi dát víc pozor, že tam hraje i brněnský, ale jinak nic neokoukáte ze šedesáti minut hry, takže je to spíš o mně, jak se s tím vypořádám," tvrdí gólman, jenž by se podle zákulisních zpráv mohl v příští sezoně potkat s reprezentačním kolegou i v jednom klubu.

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Brankář Dominik Frodl na tréninku české hokejové reprezentace.

Klouček nechává spekulace o podobě brankářského tandemu bez komentáře a hlavně doufá, že se dnes po střídání první střelou chytí. „Je důležitá, i když člověk chytá od začátku. Předtím má ale rozbruslení, takže je to takové, že má tu střelu dřív. Já si na ni budu muset počkat. Zažil jsem naposledy někdy v dorostu takové protočení brankářů, ale těším se, že dostanu poprvé šanci v nároďáku a nějak víc to neřeším," naznačuje.

Dodnes si Klouček pamatuje, jak byl při prvním zápase za mládežnický výběr Česka nervózní. „Bylo to při šestnáctkách derby proti Slovákům, měl jsem úplně sevřený žaludek. Teď už to beru víc klidu a vím, že musím prostě chytit puk," říká. Na dálku u televize bude mít velkou podporu. „Hlavně od rodičů a přítelkyně, všichni mi fandí a budou koukat. Nejvíc to prožívá se mnou asi mamka," dodává

Foto: Český hokej, Jan Beneš

Dominik Frodl na tréninku české hokejové reprezentace s koučem brankářů Zdeňkem Orctem.

Při současných opatřeních také Frodla budou při premiéře sledovat jeho blízcí jen u obrazovky. „Je mi to docela líto, ale už jsem si na to za ten rok nějak zvykl. Jinak hokejem žijeme celá rodina už odmalička. Brácha Jakub je hokejový rozhodčí, píská jako čárový i extraligu a zažil už to přede mnou, že celá rodina jezdila na zápasy," přibližuje.

„Určitě jsem rád, že babička se může koukat alespoň v televizi a bude ně mě pyšná, ale to se vztahuje na celou rodinu. Nikde není psáno, že by se mi do budoucna nemohlo povést znovu zachytat si nějaký zápas, a doufám, že v nejbližší době už i s diváky," tvrdí Frodl.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko