Hlavní obsah

Kouče Přerosta čeká s dvacítkou práce alchymisty

Martin KézrPrávo

Postup hokejové dvacítky do bojů o medaile z nabité skupiny by se na mistrovství světa rovnal malému zázraku, ale čeští mladíci nechtějí jet za oceán s poraženeckou náladou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generální manažer a šéftrenér reprezentace Slavomír Lener (vlevo) a trenér českých hokejistů do dvaceti let Miroslav Přerost.

Článek

„Před námi je přetěžká úloha, na edmontonském ledě potkáme postupně Dánsko, Kanadu, USA a Finsko. Papírové předpoklady jsou proti nám. Nechci být ale skeptický, snažím se mužstvo naladit pozitivně,“ prohlásil kouč Miroslav Přerost, jenž na závěrečnou desetidenní přípravu do kanadského Lethbridge pozval 27 hráčů.

„S kluky působícími v Evropě odletíme za oceán už v sobotu a tam se k nám přidá jedenáct hráčů z juniorských soutěží v zámoří,“ přibližuje Přerost, jehož těší, že Hertl včas vyléčil rameno a další útočník Frk je v pořádku po osmitýdenní pauze způsobené otřesem mozku.

„V plné sestavě jsme se ještě nikdy nepotkali, takže mě čeká trochu alchymie, jak to všechno sladit,“ tuší Přerost, jenž konečnou nominaci určí po přípravných zápasech 20. prosince s Lotyšskem a o dva dny později s Ruskem. Těsně před Štědrým dnem pošle trenér domů dva obránce a dva útočníky. „Nikdo nemá místo jisté,“ tvrdí kouč, jenž hráče vybíral podle schopnosti obětovat se pro tým. „Brali jsme ty, kteří nebudou váhat padnout do střely. Pořád vidím mistrovství světa dospělých v Německu, které jsme právě díky takovému přístupu vyhráli,“ připomíná Přerost.

Dvacítka podle něj soupeře jako jsou Kanaďané, Američané či Finové momentálně nebude pravidelně porážet, ale jednou je určitě zdolat může. Kouč věří, že největší sílu bude mít tým na postu brankáře.

Mrázek gól nevstřelí

„Mrázek je v této kategorii opravdu třída,“ říká na adresu gólmana, který po odchodu za oceán dlouho nemohl reprezentovat kvůli nevyjasněnému vztahu s vítkovickým klubem. „Petr ale není uražený a je rád, že se vše urovnalo. Věřím, že mu turnaj vyjde, jenže pořád je tam dalších devatenáct hráčů, kteří musejí podat výkon na hranici možností. Mrázek sice možná gól nedostane, ale ani ho nevstřelí,“ doplňuje kouč.

Pouze vítěz skupiny postupuje přímo do semifinále, druhý a třetí tým o něj budou hrát baráž. Kanaďané i Američané přitom podle Přerosta nasadí i hokejisty z NHL a Finové přivezou talentovaného Granlunda, který jim už na MS dospělých v Bratislavě pomohl ke zlatu.

„Hlavním úkolem je porazit Dány, pak máme tři zápasy, abychom se pokusili někoho porazit a vyhnout se skupině o záchranu. Pokud by to nevyšlo, budeme se snažit obhájit alespoň sedmé místo z minulého mistrovství,“ naznačuje Přerost.

Před rokem si šampionát dvacítek už zahrálo kvinteto Jank, Holík, Straka, Culek a Frk. „Chceme se poučit z loňska, kdy jsme měli slušné začátky zápasů, ale pak jsme propadali a lacino inkasovali. Nešla nám ani oslabení, tohle bude náplní tréninků při závěrečném soustředění,“ říká kouč.

V hale, kde místní Oilers hrají NHL, očekává jedinečnou atmosféru. „Pro celou Kanadu je turnaj dvacítek obrovským svátkem. Nikdo z našich kluků ještě nehrál před sedmnácti tisíci diváky. To jim přinese velký zážitek, ale i značný tlak. I s tím se budou muset vyrovnat,“ ví Přerost.

Reklama

Související témata: