Hlavní obsah

Kouzlo stříbrné dvacítky. Vyrostou z nich hráči pro nároďák a NHL, je přesvědčený trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na spanilou jízdu české hokejové reprezentace do 20 let na posledním MS v Kanadě se vzpomíná dodnes. Tým pod trenérem Radimem Rulíkem dokonce sahal po senzačním zlatu, které se nakonec rozplynulo až v prodloužení ve finále proti Kanadě. I přesto je na úspěšnou mladou generaci, jež vybojovala stříbrné medaile, i nadále adresována jedna chvála za druhou. „Klukům ten šampionát pomohl. Jsem přesvědčený, že do dvou tří let z tohohle týmu vyrostou hráči pro národní tým,“ myslí si Rulík, host hokejového pořadu Příklep.

Radim Rulík o pokračování kariér svých svěřenců ze stříbrné dvacítky v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Poprvé od roku 2005 si česká hokejová „20" sáhla na medaile. A to hned stříbrné! Mladý reprezentační výběr zkrátka diváky bavil a nebyl daleko od senzačního zlatého triumfu. „Nejsem ten typ, co na to vzpomíná. Dívám se dopředu. Turnaj ale klukům hodně pomohl. Potom hráli v klubech velice dobře. Ať už Suchánek, Kulich, Jiříček, Svozil a Ticháček na Kladně, kde to zvládl skvěle. Strašně se mi líbil," říká trenér Radim Rulík.

Klíčovým faktorem bylo správné mentální rozpoložení. „Největší roli hraje sebevědomí a kluky medaile nastartovala. V momentě, kdy si tihle mladí kluci věří, tak podávají daleko lepší výkony. Nakoplo je to. Víceméně nevím o nikom, kdo by měl mít špatnou sezonu," přemýšlí úspěšný trenér.

Příklep s trenérem Radimem RulíkemVideo: Sport.cz

Nový trenér národního týmu je názoru, že ze stříbrných medailistů v budoucnu vzejdou hráči pro seniorský reprezentační výběr. „Jsem přesvědčený, že do dvou tří let z týmu vyrostou hráči pro národní tým. Dost z nich udělá i výbornou kariéru v NHL. Není to náhoda. Hráčský potenciál v týmu byl. Budoucnost to ukáže," přesvědčuje osmapadesátiletý bývalý hokejista.

Obrovský potenciál vidí například v Jiřím Kulichovi, který finálovou trefou vyrovnal na prvním místě kanadského bodování samostatné historie Martina Nečase (18). „Je to pro mě adept pro nároďák. Zvládá to bruslařsky, technicky, je na tom výborně i pohybově," popisuje devatenáctiletého forvarda, jenž s farmou Buffala Rochesterem Americans dosáhl na play off a logicky tak nepřišla pozvánka do reprezentačního kempu.

„Pokud by měl tu možnost přijet na kemp, tak by v nároďaku byl stoprocentně. Třeba jako se to loni povedlo Jakubu Flekovi s Jiřím Černochem. Bohužel se to ale takhle schází, když jeho tým hraje a musí plnit závazky," mrzí Rulíka.

Reklama